Shutterstock

Inside Uien

Grillig seizoen weerklinkt in pool Flevo Onions

8 Januari 2021 - Niels van der Boom

De grillen van een extreem groeiseizoen hebben hun sporen nagelaten in de kwaliteit van veel uien. Dat heeft ook Flevo Onions afgelopen seizoen gezien. Uiteindelijk wisten alle partijen een plekje te krijgen in een markt die steeds meer gang maakte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Flevo Onions is een op zichzelf staande uienpool die hoofdzakelijk levert aan Waterman Onions in Emmeloord. Het bedrijf heeft een korte en lange bewaarpool. Die starten beide bij het leveren van de hoofdoogst eind september (week 40). De korte pool stopte in week 48 (eind november). De lange bewaarpool gaat door tot einde seizoen. De korte pool bestaat met name uit akkerbouwers die hun uien voor een korte periode willen of kunnen bewaren, omdat in dezelfde schuur later aardappelen komen.

Het netto poolresultaat komt voor oogst 2020 uit op €15,21 per 100 kilo. Dit is inclusief een Global Gap vergoeding en na aftrek van de poolkosten. De beursprijs in Emmeloord komt over deze periode uit op €16,55 per 100 kilo.  

Hoog tarra
Gemiddeld komt het tarrapercentage van alle partijen uit op 9,77% en dat is hoog. Poolbeheerder Remko Wilms wijdt dat aan het extreme groeiseizoen. "Ieder gebied kent zijn eigen problemen. In Flevoland is dat vooral fusarium. In Overijssel en Drenthe zie je vooral scheurkontjes en kaalvallende uien. In Groningen zijn partijen soms bij te droge omstandigheden geoogst en geladen, waardoor kluiten in de partij terecht komen. Dat kan voor beschadigingen zorgen die gaan smetten."

Een egale opkomst is uiteraard voor de sortering belangrijk, maar ook voor het afleveren van een goede kwaliteit, zag Wilms. "Op de zandgrond in het noordoosten was dat minder een probleem dan op de kleigrond, afgezien van waar stuifschade meespeelde. Ook zijn er rasverschillen merkbaar. Vooral bij kale uien is dat merkbaar. In de lange bewaarpool is de kwaliteit ook een uitdaging. Ontvangen we dit seizoen partijen onder de 5% tarra, dan is dat bijzonder. In de korte bewaarpool zaten 2 zeer laat geleverde partijen met veel bouten (diknekken). Dat drukt op het gemiddelde.

Middelen in stijgende markt
Tijdens de start van de poolperiode kenmerkte de uienmarkt zich door een zeer tamme stemming. Beurs Emmeloord noteerde in week 40 €9,50 per 100 kilo en steeg in 5 weken tijd rap naar de €19. "De telers die vroeg partijen hebben afgeleverd zitten er dus anders in dan wie als laatste heeft afgeleverd, omdat de markt toen heel anders was", blikt Wilms terug. "Daarbij kwam dat de kwaliteit en kleur soms niet paste bij de marktvraag. Uiteindelijk hebben alle partijen wel hun plek gevonden."

Wilms verwacht dat het volume in de korte bewaarpool voor oogstjaar 2021 toeneemt, gelet op de verwachtte uitbreiding van de teelt in Noordoost-Nederland. "Samen met Flevoland is dat het werkgebied van de pool. In het noordoosten zijn er relatief veel telers die bewust niet voor af land leveren kiezen, maar mogelijkheden hebben om ze in hun aardappelbewaring op te slaan en te drogen. In oktober of november gaan de uien weg en kunnen er (zetmeel)aardappelen in. Hoeveel volume exact in de pool terechtkomt hangt ook van de markt volgende zomer af. Liggen de prijzen relatief hoog, dan is er minder animo."

Kwaliteit blijft uitdaging
De uienverwerker heeft hectische weken achter de rug. De trein stopte begin december abrupt en inmiddels is ook 2021 rustig begonnen. Hoe het afzetseizoen voor de lange bewaarpool zich gaat vormen is afwachten. Europese bestemmingen, en landen als Brazilië, moeten het stokje overnemen. Voor goede kwaliteit uien ziet Wilms zeker kansen. Vooral de partijen met wat problemen, die her en der nog aanwezig zijn, is het zoeken naar een baasje. Zeker omdat de minder kritische bestemmingen nu afhaken en Polen dit seizoen vooralsnog weinig animo toont. Naarmate het bewaarseizoen voortduurt wordt duidelijk dat de kiemremming tijdens deze warme nazomer niet altijd even effectief is geweest. Ook in de tweede helft zijn er dus nog uitdagingen genoeg.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden