Syngenta Seeds

Aangeboden door Syngenta Seeds

'Een prima bewaarui met een mooi rendement!'

11 Januari 2021

Harold Hoofd uit Uithuizen heeft positieve ervaringen met uienras Motion van Syngenta. "De hardheid en huidvastheid maken van Motion een echte bewaarui. En bij het afleveren heb je prima kilo's."

In de eerste aflevering vertelde Harold Hoofd, bedrijfsleider op het akkerbouwbedrijf van maatschap Wierenga in Uithuizen, over zijn overwegingen bij de rassenkeuze en de voorjaarsgrondbewerking. Hij leerde uienras Motion kennen via de praktijkproeven die zij jaarlijks voor 2 zaadfirma's aanleggen op hun uienpercelen. Deze tweede aflevering gaat over hun aanpak van de teelt en hun ervaringen met de bewaring. (klik hier als u deel 1 in z'n geheel wilt teruglezen).

Geen kans voor toeval
Harold zaait de praktijkpercelen en de proeven zelf met een driebeds zaaimachine met 4 breedwerpige rijen per bed. Hij rijdt langzaam (3 – 3,5 km/h) om het aandrukwiel goed z'n werk te laten doen en controleert na ongeveer 1, 5 hectare of de zaaimachine de ingestelde hoeveelheid van 3,8 eenheden kwijt raakt. Hij doet dat door van een aantal elementen het zaad terug te wegen. Ook hier krijgt toeval geen kans. Met 150 kilo N uit kunstmest zit de akkerbouwer iets onder het advies van Syngenta maar zelf vindt hij het al aan de ruime kant. "De uien staan op een ondergeploegde grasstoppel waar ook nog kippenmest op is gekomen", verklaart hij. Tot nu toe rouleerden de Motions over percelen tot 35% afslibbaar en daar groeiden de uien volgens Harold mooi rustig door.

Tijdens het verdere verloop van de teelt, oogst en bewaring heeft de bedrijfsleider altijd het credo van hun uiencommissionair in het hoofd: 'Je moet een broek verslijten op de akker en een broek op de bult'. Oftewel: veel tijd doorbrengen op de knieën tussen de bedden en net zo veel na de oogst in de schuur. De uien gaan zelfs mee de huiskamer in want Harold zet altijd een paar monsters op vochtige potgrond bij 20 graden om te controleren of de MH-bespuiting goed is geslaagd. "Als er na 2 weken worteltjes aan zitten, weet je dat je eerder afscheid moet nemen."

Goede bewaarbaarheid
Met 3 jaar ervaring weten Harold en zijn werkgever inmiddels dat zij zich over de bewaarbaarheid van de Motion zaaiuien in principe geen zorgen hoeven te maken. "Het is een mooie harde en huidvaste ui", aldus Harold. "En dat maakt dat hij lang en goed bewaarbaar is. En bij het afleveren komt dat naar je toe. De Motion kan prima meekomen met de netto kilo's." Met gemiddeld 60 ton netto over de afgelopen 3 jaar hoeven ze zich over de kilo's inderdaad geen zorgen te maken. "De Motion heeft een prima bewaarrendement. Maar dat moet ook want in de uien zijn een belangrijk gewas voor ons." De akkerbouwer voegt daar eerlijkheidshalve aan toe dat de 60 ton in 2020 niet gelukt is. "Maar dat lag niet aan het ras. Het had alles te maken met de valse start door de droogte. En we hadden stuifgerst gezaaid op een van de lichtere percelen. Dat heeft achteraf te veel stikstof opgegeten."

Alles overziend is Harold meer dan tevreden over de Motion zaaiuien. "Het is gewoon een mooie bewaarui met een goed rendement. En, bekent Harold, we hebben het ras destijds ook een beetje gekozen vanwege  de plezierige contacten met Syngenta. Hun adviseur Kees Jacobs komt niet alleen langs voor de proeven en om zaad te verkopen. Hij wipt altijd even aan als hij in de buurt is. Daar worden we altijd wijzer van".

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden