malgosia janicka / Shutterstock.com

Inside Uien

Europese bestemmingen laten op zich wachten

22 Januari 2021

Met het ingaan van de tweede helft van het exportseizoen wordt de export steeds minder afhankelijk van de overzeese bestemmingen en moet Europa de kar gaan trekken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste helft van het exportseizoen is uitstekend verlopen. Tot de jaarwisseling is er volgens de voorlopige cijfers 811.379 ton uien geëxporteerd. Dit zorgt voor een ongeëvenaard weekgemiddelde van 30.051 ton uien.

Europese bestemmingen
Met het ingaan van de tweede seizoenshelft (na de jaarwisseling) zijn deze weekgemiddelden niet meer aan de orde.  De markt moet nu overschakelen van veel export overzee naar export richting Europese bestemmingen. De meeste van deze Europese bestemmingen melden zich doorgaans pas later in het seizoen. Hierdoor is het in de eerste twee weken van dit jaar een stuk rustiger vanuit de export.   

Exporteurs geven aan dat ze deze week weer wat meer werk hadden dan de eerste weken van 2021. Wat extra (na)bestellingen vanuit Afrika en orders uit Azië zorgde ervoor dat ze weer wat meer werk om handen hadden. Hierbij wordt wel aangegeven dat er voor komende week nog weinig orders op staan. Het is dus de vraag of deze exportvraag zich door gaat zetten.

Rustig
De vraag naar uien is op de boer al enige tijd rustig. Bij een aantal verwerkers is er nu wat meer vraag omdat de voorraden beginnen te slinken. Vanuit de boer is er momenteel vooral aanbod van partijen met een klein gebrek.

De regionale beurzen in Middenmeer en Goes tonen beide een negatief verschil in hun noteringen van deze week. Waar de beurscommissie in Middenmeer de onderkant van de notering op €15 zet, ligt deze bodem in Goes €0,50 hoger. Beide commissies zetten de bovenkant van de notering op €17. In Emmeloord gaat er €1 aan de onderkant van de notering af en komt er €1 aan de bovenkant bij, de notering komt hiermee uit op €15 tot €18.

De baalprijzen blijven op een stabiel niveau staan. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden