Agrifoto

Inside Uienmarkt

Vraag naar uien vooral op termijn

29 Januari 2021 - 1 reactie

Ondanks de rustige export worden er de laatste weken weer wat meer uien op de boer gekocht. De interesse is er voor uien die later in het seizoen opgehaald mogen worden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een aantal hele drukke maanden hebben exporteurs het op dit moment een stuk rustiger. In de jongste exportcijfers (week 1) ligt het voorlopige exportcijfer op 10.633 ton, dit is beduidend minder dan het weekgemiddelde van 30.051 ton van de eerste seizoenshelft. Het lagere exportcijfer is te verklaren door de afschaling van de export richting Afrika en Azië. De afgelopen weken hebben exporteurs nog wel de nodige orders gehad uit Gambia, wat zorgde voor nawerk richting Afrika.  

Ondanks de rustige export is de vraag naar uien op de boer de laatste weken weer wat toegenomen. In oktober en november zijn er enorm veel uien inkocht door verpakkers, maar daarna hebben ze zich een tijdlang rustig gehouden op de boer.

De voorraden beginnen nu te slinken waardoor men zich weer wat meer laat horen. Op korte termijn zijn dit veelal partijen met een verhaaltje. Uien met beginnend schot of kans op kaalval worden nu verkocht voordat de problemen met deze uien groter worden.

De vraag naar goede uien ligt voor al op termijn. Voor de komende weken verwachten exporteurs weinig vraag naar Nederlandse uien. Maar normaal gesproken begint de vraag vanuit Europa later in het seizoen aan te trekken. De goede export van de eerste seizoenshelft heeft er voor gezorgd dat er een flink gat in de landelijke uienvoorraad is geslagen. Daarnaast bracht het CBS vandaag naar buiten dat de opbrengst afgelopen jaar 4% daalde ten opzichte van een jaar eerder. Dit zorgt er voor dat verwerkers en handelaren graag patent nemen op uien van goede kwaliteit.

Prijzen
Van de drie regionale landbouwbeurzen noteert alleen beurs Goes deze week met een plus van €0,50. In Emmeloord en Middenmeer zijn de noteringen onveranderd. Wel veranderd de beurscommissie in Emmeloord de stemming van rustig naar prijshoudend. Dit betekend dat het aanbod kleiner dan of gelijk is aan de vraag.

Er zit weinig ruimte tussen de boerenprijzen en de baalprijzen. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden