Shutterstock

Inside Uien

Speculatie zorgt voor stijging uienprijzen

12 Februari 2021

De uienprijzen zijn de laatste twee weken fors gestegen. Deze stijging wordt echter niet ondersteund door de vraag vanuit de export.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name partijen die op latere termijn opgehaald mogen worden, zijn in trek bij verpakkers en handelaren. De prijsstijging is voornamelijk gebaseerd op speculatie. Men verwacht dat er aan het einde van het seizoen nog weinig mooie partijen over zijn om te verwerken. De vraag vanuit de export ondersteunt de stijging echter niet.

Lokale oogsten Afrika
De laatst gepubliceerde exportcijfers (week 3) komen uit op ruim 16.000 ton. Met een exportcapaciteit die op zijn max 45.000 ton kan verwerken, is het bij verpakkers nu een stuk rustiger. Op dit moment is het in de export rustig. De vraag vanuit Afrika begint af te nemen, omdat lokale oogsten steeds meer beschikbaar raken.

Het feit dat er tot op heden al veel uien zijn geëxporteerd, zorgt ervoor dat er nu speculatief veel uien worden gekocht. Verwerkers willen met name later in het seizoen beschikking hebben over mooie partijen uien. Deze run heeft er ook voor gezorgd dat de daghandel is gestegen.

Alle drie de regionale beurzen hebben deze week een prijsstijging op het bord gezet. Wanneer de prijzen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er €16 tot €21 betaald voor Nederlandse uien. Bovendien beschrijft de beurscommissie in Emmeloord de markt als vast.

Baalprijzen stijgen ook
Ook de baalprijzen zijn deze week gestegen. Deze stijging ligt nog niet in lijn met die van de boerenprijzen. Het is voor verwerkers en exporteurs lastig om de baalprijzen omhoog te krijgen, omdat de vraag een stijging  niet ondersteund. Met de stijgende inkoopprijzen wordt men echter verplicht om de baalprijzen omhoog te krikken. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox