Shutterstock

Inside Uien

Vrije voorraad uien bij telers VTA ruim lager

18 Februari 2021 - Redactie Boerenbusiness

Uientelers die zijn aangesloten bij de vereniging VTA hebben medio februari flink minder vrije uien in voorraad dan het langjarig gemiddelde. Dat blijkt uit een inventarisatie van de uienvoorraad onder de leden afgelopen week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bij VTA aangesloten telers hebben in deze periode van het verkoopseizoen circa 51% van de uien afgeleverd. Dit is ongeveer gelijk als het langjarig gemiddelde, laat de organisatie in een verklaring weten. In het noorden van Nederland is circa 41% van de gele uien geleverd, in het zuiden is dat reeds 54%. Bij rode uien is dit juist andersom: daar is in het zuiden ongeveer 45% afgeleverd en in de noordelijke provincies 57%.

Met de huidige vlot lopende export die records lijkt te breken, was wellicht de verwachting - zo laat VTA doorschemeren - dat het aantal afgeleverde tonnen hoger lag. De organisatie constateert echter dat: "In de exportcijfers zit echter wel een behoorlijk aandeel 'geleverd' vanuit de niet-traditionele teeltgebieden, waar een relatief groot deel afland is afgeleverd. Bovendien is ook een volume aan plantuien geëxporteerd."

Voorraad lager
In absolute tonnen ligt er bij de VTA-deelnemers 4,3% minder uien in voorraad dan het vorig seizoen. Dit is 3,5% lager dan het langjarig gemiddelde. Van deze voorraad is 31% verkocht, meldt de vereniging.

De absolute vrije voorraad komt daardoor 15,2% lager uit dan vorig seizoen. Dit is circa 10% lager dan het langjarig gemiddelde. Daarbij houdt VTA er rekening mee dat de netto tonnen in de praktijk iets lager komen te liggen, door de kwaliteitsproblemen in een deel van de voorraad.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden