Shutterstock

Inside Uien

Waar gaat exportvraag uien vandaan komen?

19 Maart 2021

Het is rustig op de uienmarkt. Zowel bij exporteurs als op de boer worden er weinig uien verkocht. Het is voornamelijk wachten op een toenemende exportvraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het jongst gepubliceerde exportcijfer (week 8) komt net als de 2 weken ervoor rond de 14.000 ton uit. De exportcijfers lopen altijd een paar weken achter. Exporteurs geven aan dat de afgelopen weken (die nog niet gepubliceerd zijn) zeker niet drukker waren dan week 4 tot en met week 6. 

Normaliter neemt Europese vraag toe vanaf maart
Exporteurs kijken vooral naar Europese bestemmingen. Normaal gesproken neemt de vraag vanuit Europa toe vanaf maart omdat de lokale voorraden in de Europese landen leeg begint te raken. Op wat informeren na, blijft het op dit moment nog rustig vanuit deze bestemmingen. Wellicht dat de ramadan die over een kleine maand wordt gehouden nog voor een oplevering gaat zorgen vanuit Afrikaanse bestemmingen. Exporteurs geven echter aan dat dit effect de laatste jaren beperkt is omdat er in Afrika ook voldoende product beschikbaar is.

Verwerkers hebben voldoende uien
Met dit exporttempo en de voorraad die circa een maand geleden werd ingekocht hebben verwerkers voldoende uien om te verwerken. Er hoeft daarom niet bijgekocht te worden. Sommige uienpartijen moeten echter vanwege kwaliteitrisico's verkocht worden. Hierdoor staan de uienprijzen onder druk.

Wanneer we de 3 regionale beursnoteringen naast elkaar leggen, dan wordt er gemiddeld €14 tot €17 betaald. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden