Shutterstock

Inside Uienmarkt

Hoeveel partijen kunnen einde seizoen nog halen?

14 Mei 2021

De vraag naar Nederlandse uien is in de afgelopen weken weer wat toegenomen. Aan de aanbodzijde is het echter lastig om nog kwalitatief goede partijen te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorlopige exportcijfers van week 16 komen uit op 16.915 ton uien. Deze cijfers kunnen nog worden bijgesteld door nagekomen posten. Afgelopen week werden de exportcijfers van de laatste periode bijgesteld met 4.679 ton.

Op dit moment is de Europese retail beduidend beter aan de markt. Met name Duitse retailers hebben deze week veel Nederlandse uien besteld. Ook voor volgende week staan er orders op de planning van onze oosterburen.

Op de boer staan telers er wat vaster in. Het koude weer zorgt ervoor dat dit seizoen minimaal 1 tot 2 weken wordt verlengd. De vraag is echter welke partijen nog zo lang mee zullen gaan. De kwaliteitsproblemen zijn op het moment groot. Met name de huidvastigheid is een issue. Juist voor de retailbestemmingen die nu aan de markt zijn, is een goede huidvastigheid belangrijk.

Lichte stijging beursnoteringen
De beursnoteringen laten deze week een lichte stijging zien. In Goes was de stijging met €0,75 het grootst. De beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord waren deze week eensgezinds. Beide noteringen werden aan de onderkant verhoogd en kwamen daarmee uit op een notering van €13 tot €15. De notering voor de rode uien steeg deze week ook verder door. Met een stijging van €3,50 komt de notering uit op €25 tot €30.

Baalprijzen moeilijk omhoog te krijgen
De baalprijzen zijn moeilijk omhoog te krijgen. Pak en beet staan de baalprijzen op €18 tot €22 voor de meest gangbare maten. Hierbij is het verschil in het type afnemers groot. De (Duitse) retailbestemmingen zitten met name aan de bovenkant van de baalprijsnotering en de groothandelsbestemmingen in Groot-Brittannië en de Oost-Europese bestemmingen zitten eerder aan de onderkant van de notering. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden