Agrifoto

Inside Uien

Nederlandse uien vinden gretig aftrek bij Britten

27 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De uienexport naar het Groot-Brittannië zet een eindsprint in nu het einde van het seizoen nadert. Groot-Brittannië is al een aantal weken oprij de veruit de belangrijkste exportbestemming voor Nederlandse uien. Waarom zijn de uien zo in trek aan de andere kant van de Noordzee?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uien raken op in Groot-Brittannië, zo melden verschillende bronnen. Een gat tussen de oude en nieuwe oogst is overigens in Groot-Brittannië vrijwel elk jaar het geval. Dit jaar raakt de oude oogst alleen eerder op dan in de afgelopen jaren. Daardoor is er nu een goede vraag naar Nederlandse uien.

Nederland vult het gat
Nederlandse exporteurs weten hier goed op in te spelen en verschepen de laatste weken forse hoeveelheden naar Groot-Brittannië. De weekexportcijfers liggen rond of ruim boven de 3.000 ton. In totaal is er dit seizoen tot en met week 18 al 90.590 ton naar Groot-Brittannië geëxporteerd. Daarmee loopt de export bijna 14% voor in vergelijking met vorig jaar.

Groot-Brittannië is daarmee net als de voorgaande jaren een belangrijke bestemming voor Nederlandse uien. Brexit heeft hier geen verandering in gebracht. Verschillende exporteurs geven aan dat de huidige douane(overgangs)regels weinig problemen opleveren. De meeste exporteurs zijn gewend om zaken te doen met landen buiten de EU, wat een groot voordeel is in de nieuwe situatie rondom Groot-Brittannië.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden