Shutterstock

Inside Uien

Uienexporteurs content met handelsseizoen oogst 2020

24 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het uienseizoen 2020/2021 stevent af op een recordexport, ondanks teruglopende exportcijfers in de tweede helft van het seizoen. De Nederlandse uienverpakkers- en exporteurs, verenigd in de Holland Onion Association (HOA), zijn in ieder geval content met het bijna afgeronde seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het afgelopen seizoen gaat sowieso al als recordjaar de boeken in. De weekexport grens van 40.000 ton per week is ruimschoots verbroken. Exportvolumes liepen sommige weken zelfs richting de 50.000 ton per week. Amper 10 jaar geleden waren weken met de helft van dat volume al uitzonderlijk.

Het Verre Oosten en West-Afrika zijn belangrijke exportbestemmingen voor de Nederlandse uien. Deze regio's kennen een grote bevolkingsgroei en vragen volgens HOA om voldoende veilig, gezond en betaalbaar voedsel, ook als er geen eigen oogst voorhanden is. Ongeveer 8% van alle uien die in de wereld geteelde uien wordt via de wereldmarkt verhandeld. In die wereldhandel heeft Nederland een aandeel van 20%, calculeert de HOA.

Geen record prijzen
De goede lopende uienexport resulteerde afgelopen seizoen niet in recordprijzen. In de eerste helft van het seizoen schurkte de beursprijs verschillende weken tegen de €20 per 100 kilo. In de tweede helft zakte met dalende de exportcijfers ook de prijs. Maar met prijzen op het dieptepunt van rond de €13 per 100 kilo komt het afgelopen seizoen nog wel ruim boven de seizoenen 2016/2017 en 2017/2018.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden