Shutterstock

Nieuws Uien

Wat doet PPA pool in uienmarkt met 2 gezichten?

15 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De PPA group heeft deze week de poolprijzen van de uien van oogst 2020 bekendgemaakt. Het seizoen ging goed van start volgens PPA met hoge prijzen in het najaar. De tweede helft van het seizoen verliep moeizamer. Wat betekent dit voor de prijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door beperkte beschikbaarheid van containers als gevolg van de coronacrisis draaide de industrie lange tijde niet op volle toeren. Ook was er concurrentie van andere markten die uien goedkoper aanboden dan Nederland, motiveert PPA. Bovendien kwamen er gedurende het bewaarseizoen partijen bovendrijven met kwaliteitsproblemen, wat voor een constant aanbod van uien zorgde.

Het resultaat van de gele uienpool van PPA komt uiteindelijk uit op €16,61 per 100 kilo, bij levering in week 11. De rode uienpool behaalde een resultaat van €17,03 per 100 kilo. PPA meldt dat de deelnemers tevreden zijn met het resultaat van de gele uienpool, die ruim boven de gemiddelde notering over het afgelopen seizoen uit komt. De poolprijs voor de oogst 2020 ligt wel onder het 5-jarige gemiddelde dat op €17,77 staat.

Moeizaam jaar rode uien
De afzet van rode uien was volgens PPA afgelopen jaar minder makkelijk dan de noteringen doen vermoeden. In het najaar was er vooral vraag naar rode uien vanuit Azië. Vooral fijne uien waren gevraagd bij de afnemers. De vraag naar grove uien kwam pas richting het einde van het seizoen op gang met het open van de Europese horeca. De poolprijs blijft wel flink onder het meerjarige gemiddelde dat op €26,25 per 100 kilo staat.

Voor het volgende seizoen is er ruimte voor nieuwe telers die deel willen nemen aan de pools, meldt PPA. Dat geldt voor de zowel de rode als gele uienpools. Ook beide af landpools zijn nog open voor nieuwe telers.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden