Shutterstock

Inside Uien

Naweeën exportban hinderen uienexport India

2 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Kopers zijn niet happig op uien uit India. De afgelopen 2 jaar stelde India exportbeperkingen in voor uien met als gevolgen dat belangrijke exportmarkten nu andere leveranciers gevonden hebben. Die afnemers terugkrijgen valt niet mee. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De lokale uienprijs in India is als gevolg daarvan in juli met 10% gedaald. "Onze overzeese klanten plaatsen geen orders en wijzen op de exportban die september vorig jaar voor 12 maanden is ingevoerd", zegt Ajit Shah, voorzitter van de Horticulture Produce Exporters Affiliation (HPEA) in The Hindu Businessline. "De klanten zijn overgestapt op uien uit andere landen en komen nu niet terug".

Aartsvijand Pakistan profiteert
Waar de vraag naar uien uit India op zijn zachtst gezegd lauw is loopt de export in buurland Pakistan beter. "Onze uien kosten circa $320 à $350 per ton op de boot geleverd", zegt Shah. "Pakistan zit daar $75 onder. Daar komt nog bij dat de wisselkoers van Pakistaanse roepie gunstiger is ten opzichte van de dollar dan de Indiaanse roepie".  De uienexport van India naar landen als Sri Lanka en Maleisië loopt door heffingen en de effecten van de coronapandemie flink achter.

"Dit jaar lijken we in tegenstelling tot de laatste jaren niet af te stevenen op een tekort aan uien in India", zegt Suvarna Jagtap voorzitter van de Agricultural Produce Advertising Committee (APMC) in The Hindu Businessline. "We hebben voldoende regen gehad en de eerste uien van de nieuwe oogst komen eerdaags op de markt. De uien uit de grote teeltgebieden Maharashtra en Kharif verwachten we in september". Prijzen in de groothandel voor goede uien zijn in een maand tijd gezakt van 2.200 roepie (circa €25) naar 2.000 roepie (circa €22) per 100 kilo. "Ad hoc beslissingen over het invoeren van een exportverbod hinderen de export. Andere landen zijn in het gat gesprongen dat wij daardoor hebben laten vallen".

Forse prijsdaling
In de retail kostte in september 2019 een kilo uien gemiddeld 100 roepie (€1,13) of meer. Dat was reden voor de Indiase autoriteiten maatregelen te nemen de prijs in de hand te houden. Naast het exportverbod konden uien heffingsvrij geïmporteerd worden en mochten bedrijven maar een beperkte voorraad aanhouden. De afgelopen maand is de prijs van uien in de detailhandel gedaald naar gemiddeld 35 roepie (€0,40) in Nieuw Delhi en 28 roepie (€0,32) in Mumbai.

Volgens het Indiase ministerie van landbouw bedroeg de oogst van juli 2020 tot en met juni dit jaar 26,92 miljoen ton. Tijdens dezelfde periode een jaar eerder was dat 26,09 miljoen ton. Door goede saldo's heeft de ui aan populariteit gewonnen onder de Indiase boeren. Het areaal bedroeg afgelopen seizoen 1,6 miljoen hectare tegenover 1,43 miljoen hectare een seizoen eerder. "Een lichtpuntje in de huidige moeizame markt is dat de coronamaatregelen versoepeld worden", zegt Jagtap. "Met het openen van de resorts en restaurants hopen we dat ook de vraag naar uien weer aantrekt".

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox