Shutterstock

Inside Uienmarkt

Eerste notering zaaiuien leidt niet tot euforie

13 Augustus 2021

De beurscommissie in Goes brengt al een paar weken een notering uit voor de plantuien. Deze week hadden zij de primeur met de eerste zaaiuiennotering van teeltseizoen 2021.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zoals elk jaar komt de uienexport in de maanden juli en augustus langzaam op gang, elke week worden de orders groter. De afgelopen week hadden uienverpakkers het nodige werk. Er worden zelfs al uien gedraaid voor Senegal. Hoewel de markt naar Senegal nog niet officieel open is, wordt er al in het vooruit gewerkt. Op korte termijn wordt er al uien op de bonnefooi naar Senegal. Wanneer Senegal met een importquotum komt en hiermee de markt opengaat, staan deze uien al op de kade en kunnen meteen worden afgenomen.

Nauwelijks biedingen
Op de boer is het nog steeds erg rustig. Met name in de plantuien die nog niet direct verwerkbaar zijn, worden nauwelijks biedingen gedaan. Er zijn nog genoeg verplichtingen bij verpakkers van plantuien die op contract staan. Deze moeten eerst worden opgehaald, alvorens er nieuwe werkvoorraad wordt bijgekocht.

De kwaliteit van de Nederlandse uien kan dit seizoen voor grote problemen gaan zorgen. Zowel in de plantuien als in de zaaiuien doen zich kwaliteitsproblemen op. Het vochtige teeltseizoen zorgt voor een hoge bacteriedruk. Ook begint de valse meeldauw een serieus probleem te worden in de zaaiuien.

3 uiennoteringen
De beurscommissie in Goes is de enige van de 3 regionale beurscommissies die met een notering uitkomt. Voor deze week waren dat zelfs 3 noteringen. Voor plantuien af land werd afgelopen maandag €5 tot €7 per 100 kilo genoteerd, de notering voor plantuien uit de schuur staat op €7 tot €8. Deze week had de beurscommissie in Goes ook een primeur door de eerste zaaiuien notering van teeltseizoen 2021 uit te brengen. Deze notering komt uit op €7 tot €8. Hiermee begint het zaaiuien seizoen op een lager niveau dan menigeen gehoopt had.

Een overzicht van de baalprijzen vind je in de DCA notering baalprijs Uien.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden