Shutterstock

Inside Uienmarkt

Iets meer handel op de boer bij vlotte start uienexport

20 Augustus 2021

De export van uien begint steeds meer vorm te krijgen. Verwerkers hebben de afgelopen week allemaal goed werk gehad. Hierbij komt de vraag vooral uit de verwachte hoek. De vraag die de verwerkers c.q. exporteurs hebben is voornamelijk op het conto...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag die de verwerkers c.q. exporteurs hebben is voornamelijk op het conto van Afrika te schrijven. Het zijn de gebruikelijke bestemmingen uit West-Afrika die jaarlijks de uienvraag in Nederland domineren. Hiertoe behoort ook Senegal, jaarlijks de grootste afnemer van Nederlandse uien. Hoewel de uienmarkt in Senegal nog niet officieel open is, worden er al uien verpakt. Wanneer de markt open gaat, willen exporteurs product ter beschikking hebben om direct de Senegalese markt te beleveren.  

De goedlopende vraag is ook zichtbaar in de exportcijfers van week 30, een weekvolume van 17.896 ton werd namelijk nog nooit eerder in dezelfde periode behaald. Hiermee lijkt het startsein voor een mooi exportseizoen afgegeven.

Hoewel het nog steeds niet storm loopt, wordt er op de boer ook weer wat meer handel gedaan. Dit heeft vooral te maken met de toegenomen vraag en het weer, dat de uienoogst op veel plekken lastig maakt. Verpakkers zijn hierdoor vooral opzoek naar direct verwerkbare plantuien uit de schuur of zaaiuien die binnen korte tijd kunnen worden opgeladen.

De beurscommissie in Goes had deze week gezelschap van hun collega's uit Emmeloord in het uitbrengen van noteringen. In Emmeloord is er voor de zaaiuien €5,50 tot €7,50 per 100 kilo genoteerd, daarnaast typeren zij de uienmarkt als rustig. In Goes noteert plantuien af land €5,00 tot €6,00 en de plantuien uit de schuur €6 tot €7,00.  Voor de zaaiuien noteert Goes €7,00 tot €8,00.

De baalprijzen blijven na de toegenomen vraag vanuit de export redelijk stabiel. Hierbij is ook een verschil op te merken in de baalprijs voor plantuien en voor zaaiuien. Een overzicht van de baalprijzen vind je in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden