Shutterstock

Inside Uienmarkt

Meeldauw grootste koopman op de uienmarkt

3 September 2021 - 1 reactie

De stemming onder uientelers is in 2 weken behoorlijk omgeslagen. Het gebrek aan nagroei door de vele meeldauwplekken zorgt ervoor dat de verwachte landelijke opbrengst met 10 ton naar beneden is bijgesteld. Dit leidt ertoe dat uientelers de uien moeilijk...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienexport begint steeds beter te lopen. Week 32 is dit exportseizoen met 23.152 ton de eerste week boven de 20.000 ton. De exportvraag is op dit moment breed. Afrika is aan de markt, maar ook Midden-Amerika en het Verre Oosten doen mee. Wel is het nog wachten tot de grens naar Senegal officieel open gaat. Exporteurs verwachten hier komende week meer duidelijkheid over.

Veel verwerkers hadden de afgelopen 2 weken te weinig werkvoorraad in de boeken staan. Dit heeft enerzijds te maken met het omschakelen van de plantuien naar de zaaiuien. Daarnaast werd lange tijd gedacht dat de handel gemakkelijk uien zou kunnen opschrijven, omdat we tegen een enorm overschotmarkt aankeken. Het gebrek aan nagroei zorgt er echter voor dat telers een stuk vaster in de markt zijn gaan zitten. De meeldauwproblemen hebben er daardoor voor gezorgd dat de uienprijzen afgelopen week zijn opgelopen. 

Gemiddelde uienopbrengst hoger verwacht
De komende weken zal duidelijk worden hoe de tonnages daadwerkelijk gaan uitvallen. Uienverpakkers geven aan dat de eerste zaaiuien niet tegen vallen, maar de meeste meeldauwpercelen moeten nog naar binnen gereden worden. Verpakkers gaan er vanuit dat het gebrek aan nagroei de opbrengstverwachting met gemiddeld 10 ton bijstelt. Wel is de verwachting dat de gemiddelde uienopbrengst hoger uitvalt dan vorig jaar, toen kwam de bruto zaaiuienopbrengst uit op 48,95 ton per hectare (cijfers van het CBS).

Op maandag noteerde de beurscommissie in Goes onveranderd voor de zaaiuien. 3 dagen later was er in de notering van beurs Emmeloord wel een stijging te zien. Voor de 30-60% grofte sortering wordt €6,50 tot €8,00 genoteerd en voor de 60% opwaarts sortering €7,00 tot €8,50. Bovendien geeft de beurscommissie in Emmeloord aan dat de uienmarkt prijshoudend is.

Baalprijzen plantuien onder druk
De baalprijzen voor zaaiuien zijn vrij stabiel, de baalprijzen voor de plantuien daarentegen staan onder druk omdat exportbestemmingen over willen schakelen op zaaiuien. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden