Eigen foto

Aangeboden door Uienhandel.com

De uienmarkt in vogelvlucht

23 September 2021

Wat maakt het uienteeltseizoen zo bijzonder dit jaar, of is het een seizoen van 13 in een dozijn? Nu het groeiseizoen achter de rug is en de meeste uien geoogst zijn, kan er in de spiegel worden gekeken. Hoe de groei is verlopen, dat heeft iedereen kunnen volgen met de Gewastour, maar de markt is minder aan bod geweest.

De overgang van het oude naar het nieuwe seizoen was voor het gevoel een heel taaie. Dat had niet zozeer te maken met de markt qua vraag en aanbod, maar meer met de stemming onder handelaren. De oorsprong lag in een areaalgroei van uien in combinatie met een verwachting van een 'hoge' opbrengst per hectare.

In de plantuien lagen op voorhand al veel uien vast in de vorm van allerhande teeltcontracten. Dat betekende voorraad in de boeken van de sorteerbedrijven, die de noodzaak om verder uien aan te kopen naar de achtergrond duwden. De beschikbaarheid van zaaiuien zorgde verder voor het teruglopen van de belangstelling in plantuien. Telers met plantuien weten daar inmiddels alles van en moesten vaak genoegen nemen met Polen als vrijwel enige afzetmogelijkheid.

Seizoen draait op volle toeren
Inmiddels draait het seizoen op volle toeren. Senegal opende weliswaar later zijn grenzen dan de laatste jaren gebruikelijk is, maar ook die blokkade is opgeheven. De laatste weken was er sprake van veel handel, met name van bedrijven die naar eigen smaak te weinig positie in de boeken hadden staan. De regionale noteringen stappen langzamerhand over op het noteren van droog uit de schuur.

Opvallend in de oogstperiode zijn 2 zaken geweest:

  1. Het ontbreken van aanboddruk
  2. Stijgende prijzen

Doordat telers vaster gestemd raakten, hebben telers met onvoldoende opslag gekozen om tijdelijk de aardappelbewaring te gebruiken. Dit zorgt voor een stok achter de deur, waardoor extra aanbod rond half oktober wordt verwacht. Door het uitblijven van een 'uientsunami' in de af land-periode, moest de handel meer betalen om aan uien te komen. De vraag tot hoever de uien in prijs kunnen stijgen, zal alles te maken hebben met het aanbod van uien en het vertrouwen dat telers in de markt hebben. Met in het achterhoofd dat de opbrengst van BV Nederland het niveau van afgelopen jaar zou kunnen ontstijgen, is het zaak om het ijzer te smeden als het heet.

Meer weten
Wilt u meer weten over de uienmarkt? Bel dan met één van onze inkopers.

  • Machiel Boons 06-82120153 (regio boven de grote rivieren)
  • Sander Steins 06-34509669 (regio onder de grote rivieren)

U kunt zich ook aanmelden voor de Uienhandel.com Whatsappservice. U ontvangt dan regelmatig berichten over de markt met biedingen of specifieke vraag. Elke 50ste aanmelder ontvangt nu een gratis Uienhandel.com uienmaatje!

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden