Shutterstock

Inside Uienmarkt

Zijn Senegalese importeurs van uien even uitgeshopt?

24 September 2021

Nederlandse exporteurs hebben de laatste weken veel uien op de Afrikaanse kades gezet. Hierdoor moeten ze nu even pas op de plaats maken. De Nederlandse exportmarkt is de laatste jaren steeds meer gaan leunen op het continent Afrika. Op het moment dat...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse exportmarkt is de laatste jaren steeds meer gaan leunen op het continent Afrika. Op het moment dat deze markten beschikbaar zijn, bestaat de neiging om in korte termijn veel uien op de kades te zetten. Het gevolg hiervan is dat de export hierdoor vaak met golfbewegingen beweegt: we zetten veel uien op de kades waarna het weer wat rustiger is omdat afnemers eerst hun voorraden wegwerken. Op dit moment is de vraag vanuit Afrika, en dan met name uit Senegal, weer wat rustiger omdat er genoeg voorraden zijn.

Op de boer is de vraag ook weer wat rustiger. Veel verwerkers hebben hun boodschappen in de afgelopen weken gedaan, waardoor de werkvoorraad weer op peil is. In de afgelopen 2 weken zijn ook veel uien opgeladen. Een deel hiervan zijn contractuien die nu in de bewaring zijn gereden.

Ondanks het rustigere koopgedrag op de boer, blijft de stemming onder uientelers vast. Door de stijgende markt van de afgelopen weken en de tegenvallende opbrengsten zijn telers niet snel geneigd om uien zomaar mee te geven.

De beursprijzen hebben deze week weer een stapje in de goede richting gezet. Alle beursnoteringen laten een klein plusje zien. Wanneer we deze noteringen naast elkaar leggen dan wordt er voor de zaaiuien €7 tot €11 genoteerd. De noteringen laten ook zien dat grove partijen op dit moment meer waard zijn dan fijnere partijen.

De baalprijzen staan op een stabiel niveau. Door het overaanbod in Afrika krijgen exporteurs de baalprijzen niet omhoog. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden