Shutterstock

Inside Uienmarkt

Baalprijs uien niet in evenwicht met boerenprijs

1 Oktober 2021

Na een aantal hectische weken op de uienmarkt was de stemming bij de teler en bij verwerkers van uien deze week weer een stuk rustiger. Waar heeft dit mee te maken?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verwerkers hebben het de afgelopen week gevoelsmatig een rustig gehad. Zij hebben wel werk gehad, maar de markt voelde minder hectisch aan dan de voorgaande weken. Dit heeft grotendeels te maken met de vraag vanuit Afrika, die deze is afgezwakt. In de afgelopen weken zijn er veel uien op de Afrikaanse kades gezet, bijvoorbeeld in Senegal, waardoor de voorraden eerst moeten slinken voordat er weer grote nieuwe volumes kunnen worden aangenomen.

Moeilijk baalprijzen te laten stijgen
Doordat de exportmarkten vol staan met Nederlandse uien, is het voor exporteurs moeilijk om de baalprijzen omhoog te krijgen. Verwerkers hadden gehoopt dat de baalprijzen met de boerenprijzen meestegen, maar dit is niet gebeurd. Een overzicht van de baalprijzen vind je in de DCA notering Baalprijs Uien.

Doordat de baalprijzen en de boerenprijzen niet met elkaar evenwicht zijn, was de vraag op de boer deze week een stuk rustiger. Bovendien hebben de meeste verwerkers inmiddels voldoende boodschappen gedaan om eventjes vooruit te kunnen. Desondanks zijn de beursprijzen de afgelopen week gestegen. Wanneer alle noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor zaaiuien €8 tot €11 per 100 kilo genoteerd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden