Eigen foto

Interview Marien Verhage

'Op gebied van de markt heeft BB een streepje voor'

1 December 2021

Als trouwe abonnee beschikt Marien Verhage (38) al zes jaar over een Uienmarkt abonnement van Boerenbusiness. Hiermee kan hij nauwlettend de beurs in de gaten houden. Met gebruik van de app en de sms'jes die hij ontvangt op zijn telefoon, beschikt hij over de informatie die hij gebruikt bij het leiden van zijn bedrijf. 

Verhage woont sinds 2016 samen met zijn vriendin en inmiddels twee dochters op het ouderlijk akkerbouwbedrijf van 42 hectare aan de rand van Emmeloord. Hier huren ze jaarlijks nog zo'n 50 hectare bij. 

Waar richten jullie je op met het bedrijf?
"We zijn gespecialiseerd in pootaardappelen en telen daarnaast wintertarwe, uien en tulpen. Pootaardappelen vind ik een mooi gewas, omdat je er echt een toegevoegde waarde aan kan geven op het moment dat je het aflevert aan iemand die hier weer verder mee gaat; waar ook ter wereld. Dat we geen late gewassen telen, is ook volledig met het oog op de pootgoedteelt, om zo goed mogelijk de eerste- en tweedejaars stammen op te kunnen kweken. We verzorgen hiernaast ook nog wat gewassen voor collega's, hier vallen de loonspuitwerkzaamheden onder. Dit geheel wordt waargemaakt samen met twee vaste medewerkers, wat losse parttimers en mijn ouders die nog actief zijn binnen het bedrijf dat ik van hen heb overgenomen." 

Wat zijn de belangrijkste factoren voor de bedrijfsvoering?
"De kwaliteit van de pootaardappelen die ik teel, vind ik heel belangrijk. Dit is een punt waarop ik me wil onderscheiden van andere collega's in deze sector. Verder hebben wij ook een omschakeling gedaan naar niet kerende grondbewerking. Hier kunnen uiteindelijk heel goed onbereden teeltbedden aan gekoppeld worden, oftewel rijpaden. Op dit moment zijn dat mooie uitdagingen voor het bedrijf, en om deze aan te gaan, is het team van mensen heel belangrijk. Dat wil ik vooropstellen, want alleen kan ik het niet. Dit houdt in mijn ogen in dat je alle dagen met een club mensen aan de gang bent waar je op kunt bouwen. De kwaliteit waarmee je werkt, de machines, is ook heel belangrijk. Zij zorgen ook voor werkplezier en uiteindelijk kwaliteit van de geoogste producten. Voor dit alles doen we ons best en daar ben ik trots op!"

Waarom heb je een Uienmarkt abonnement?
"Dat is heel bewust, omdat zaaiuien nog het product is wat ik vrij teel binnen mijn bedrijf. Ik wil graag weten wat de ontwikkelingen in de markt zijn op dit gebied. Nieuwsvoorziening in de agrarische sector gebeurt natuurlijk op veel fronten, maar als je dan kijkt naar de marktgerelateerde zaken heb je als Boerenbusiness echt wel een streepje voor. Dit is een onderscheidende factor."

"Als ik binnen mijn bedrijf kijk naar deze marktontwikkelingen, zijn dat er natuurlijk heel veel die uiteindelijk een effect kunnen hebben op het financiële resultaat. Om de marktontwikkelingen op te kunnen vangen, richt ik me voornamelijk op het product, dat vind ik het belangrijkst. Het is handig om een inschatting te kunnen maken van wat er gaat gebeuren, wat er verkocht wordt qua producten in de agrarische wereld, wat de verschillende markten zijn, hoe de omstandigheden elders zijn en wat er gebeurt bij onze grootste concurrent India. Dit is de informatie die ik uit het Uien abonnement kan halen. Als de beurs bepaald is, ontvang ik een sms'je van Boerenbusiness, heel makkelijk. Het geeft een extra lijntje ten opzichte van je eigen gedachten; daar doe ik het voor!"

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden