Shutterstock

Inside Uien

Export uien goed, maar vergeet niet te verkopen

20 Oktober 2021

Wederom zijn goede exportcijfers van Nederlandse uien gepubliceerd, met een supermooi resultaat ten opzichte van voorgaande jaren. Dat deze handelsprestaties de Nederlandse telers positief stemmen, is logisch. Maar waar moet de komende maanden op worden gelet?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De resultaten die de uienexporteurs tot nu toe hebben weten te behalen, doen die van het verleden verbleken. Dat betekent dat er weer records zijn op te schrijven. Het lijkt bijna stereotype te worden voor de uienmarkt. Het gemiddelde weekexportcijfer staat op 26.440 kg, wat resulteert in een cumulatief exportcijfer van 317.285 ton.

Hoog exporttempo leidt tot inkoopgolf?
Senegal heeft als grootste afnemer in week 39 voor 13.167 ton aan uien afgenomen en is daarmee veruit de grootste afnemer. Ivoorkust volgt op grote afstand met 4.550 ton. Het verschil tussen beide landen is inmiddels teruggebracht naar 1.137 ton. Senegal heeft 53.424 ton uien afgenomen en Ivoorkust 54.561 ton. Groot-Brittannië is met 29.607 ton de derde in grootte qua afnemer van Nederlandse uien.

Goede exportcijfers hebben in zich dat de stemming onder telers vaster wordt. Immers, bij een dergelijk hoog exporttempo, komt een inkoopgolf steeds dichterbij, zo wordt dan geredeneerd. Toch is het bijzonder dat de uienmarkt rustig oogt. Kennelijk is de werkvoorraad toereikend voor de huidige exportorders. Toch is de rustige markt een punt om in de gaten te houden.

Wachten op een opleving
Het zal niet de eerste keer zijn dat wordt gewacht op een opleving, maar dat het bij wachten bleef. Het goed in beeld hebben van de kwaliteit is ook dit seizoen van belang. Wie nu al weet dat het lastig wordt de uien te bewaren tot na de jaarwisseling, moet ook bij een klein beetje stemming opletten.

Het niet omhoog krijgen van de baalprijs is vooral een gevolg van Nederlandse stuntaanbieders op met name Afrika. Wanneer het stunten minder de overhand krijgt, moet het volgens insiders mogelijk zijn om de baalprijs rustig te kunnen laten stijgen. Dat zou een stijging van de telerprijs makkelijker moeten maken. {{dataviewSnapshot(2_1634726354)}}

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden