Shutterstock

Inside Uien

Hoeveel uien kunnen we verwachten dit jaar?

21 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 12 reacties

De uienexport kent een vliegende start. Het exportcijfer loopt zo in het begin van het seizoen voor op vorig jaar. Nu de uienoogst is afgerond komt de vraag: hoeveel uien zijn er eigenlijk dit jaar?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om die vraag te beantwoorden is Boerenbusiness in de cijfers gedoken. Samen met de marktexperts van DCA hebben we een opbrengstprognose voor zaaiuien gemaakt.

Het areaal zaaiuien bedraagt dit jaar 30.065 hectare. Dit cijfer is gebaseerd op de arealen die zijn doorgegeven in de gecombineerde opgave en gepubliceerd door Boer&Bunder. Ten opzichte van vorig jaar is het uienareaal met 10% gegroeid. In 2020 werd 27.280 hectare zaaiuien geteeld. Het areaal van dit jaar zet daarmee een nieuw record.

De uitgangspositie is er om ook een recordoogst neer te zetten. Maar daarvoor spelen de groeiomstandigheden in het seizoen ook een belangrijke rol. Na drie droge zomers, die in gebieden waar niet beregend kan worden (vooral het zuidwesten) flink wat opbrengst gekost hebben, is het afgelopen seizoen relatief nat verlopen. Dat heeft incidentele waterschade veroorzaakt, vooral in het noorden van het land.

Dat een nat jaar weer andere uitdagingen brengt, was goed te merken. Niet de onkruidbestrijding, maar het gezond houden van het gewas was dit jaar het grote issue voor veel telers. Vooral in juli en augustus kwamen er veel meldingen binnen van onder andere besmetting met valse meeldauw. Maar weinig percelen zijn helemaal ziektevrij gebleven.

Grote verschillen
Wat dit jaar opvalt, zijn de grote verschillen. Niet alleen van regio tot regio varieert de opbrengst sterk, maar ook van perceel tot perceel binnen regio's lopen de opbrengsten flink uiteen. Ook binnen de percelen zelf zijn er variaties. Maar op basis van berichten van experts uit het veld komen we tot de volgende opbrengstverwachting.

Op de noordelijke klei gaan we uit van een gemiddelde opbrengst van 52 ton per hectare. Voor het zuidwesten komen we eveneens op 52 ton per hectare. De Flevopolders zitten daar iets boven met gemiddeld 55 ton per hectare. Op de zandgronden in het oosten (van Drenthe tot en met Limburg) wordt de gemiddelde opbrengst geschat op 48 ton per hectare.

Alles bij elkaar levert dat een gemiddelde opbrengst voor Nederland op van net geen 52,1 ton per hectare. Dat is boven het vijfjarige gemiddelde van het CBS. Daar staat de definitieve bruto-opbrengst op 48,5 ton per hectare. Dat gemiddelde is flink omlaag getrokken door de lage opbrengst van 35,5 ton per hectare in 2018. Laten we 2018 buiten beschouwing, dan  komt het gemiddeld op 51,75 ton per hectare, vrijwel gelijk aan het cijfer voor dit jaar. De totale opbrengstverwachting voor Nederland komt uit op 1.565.803 ton uien. Vergelijken we dit getal met de voorlopige oogstramingen van het CBS, dan komt alleen 2017 in de buurt met 1.513.686 ton.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden