Shutterstock

Inside Uien

Regen zorgt voor paniek op de uienmarkt in India

21 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

De prijs van uien in India is flink opgelopen. In een maand tijd is de prijs meer dan verdubbeld. De oorzaak is overvloedige regen en verschillende belangrijke teeltgebieden, tot wel 268% van wat er normaal in september valt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na recordprijzen voor onder andere bakolie en suiker, krijgt de Indiase consument nu met dure uien te maken. En dat is nog wel een essentieel ingrediënt voor veel gerechten in de lokale keuken, meldt persbureau Reuters. De regen hakt in op de opbrengst van de zomeruien en zorgt voor vertraging bij het zaaien van de uien voor de winteroogst. "Te veel regen in september heeft geleid tot hoge ziektedruk en tegenvallende groei", zegt Samadhan Bagul, boer in de Dhule provincie tegen Reuters. Hij schat de opbrengst dit seizoen 80% lager dan normaal.

Door de beperkte aanvoer van uien is de groothandelsprijs voor uien verdubbeld naar 33.400 Indiase roepie (circa €383) per ton. Lokale handelaren verwachten niet dat voor half januari de prijzen flink dalen. Pas dan komt de nieuwe oogst op de markt.

Maatregelen opkomst
De regering probeert ondertussen bijvoorbeeld met belastingmaatregelen de prijsstijgingen van levensmiddelen te beteugelen. Uien zijn een politiek gevoelige grondstof in het Aziatische land. Extreme prijspieken hebben in het verleden meer dan eens bijgedragen aan de val van een regering. Handelaren verwachten dan ook dat de regering met exportbeperkingen voor een aantal maanden komt, om de rust op de binnenlandse markt terug te brengen. Dat gebeurde ook al in 2019 en 2020.

India is 's werelds grootste uien exporteur. De hoge prijzen en de mogelijke exportbeperkingen hebben dan ook gevolgen voor belangrijke afnemers zoals Bangladesh, Nepal, Maleisië en Sri Lanka. Volgens Ajit Shah, voorzitter van vereniging van uienexporteurs zijn verschillende exportmarkten al uitgeweken naar uien uit andere landen die goedkoper kunnen leveren. Dat is ook al enigszins te zien in de Nederlandse exportcijfers. Sri Lanka importeerde tot en met week 38 al 695 ton uien, tegenover 520 ton in de vorig jaar. Voor Maleisië staat de teller op 7.350 ton dat is bijna 2.900 ton meer dan vorig seizoen. Maar nog onder de 8.089 ton die in seizoen 2019/2020 werd geëxporteerd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden