D. Pimborough / Shutterstock.com

Inside Uienmarkt

Seizoensprimeur: export uien boven magische grens

22 Oktober 2021

Voor de eerste keer dit teeltseizoen is de magische grens in de wekelijkse export van Nederlandse uien overschreden. Hoe verhoudt zich dat met de cijfers van vorig jaar?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de exportcijfers valt tot op heden niet te klagen. De cijfers lopen voor op recordjaar 2020. De jongste exportcijfers zijn van week 39 en komen uit op 41.710 ton. Dit is de eerste keer dit seizoen dat de export de magische grens van 40.000 overstijgt. Vorig seizoen hebben we deze grens in totaal 5 keer overtroffen met als beste periode week 45 tot en met 48, waarin viermaal op rij meer dan 40.000 is geëxporteerd. In de beste week (45) stak er ruim 47.000 ton uien de Nederlandse grens over.

De uienexport van vandaag, is vooral gericht op de vraag uit Afrika. Daarnaast is er ook vraag vanuit Azië en Europa. In Midden en Zuid-Amerika is er minder interesse in Nederlandse uien. Afgelopen week (42) voelt de export weer wat rustiger aan. Exporteurs verwachten daarom geen export van 40.000 ton.

Weinig levendigheid
Op de boer was het deze week relatief rustig. Verpakkers hebben tijdens de af land periode genoeg uien naar binnengereden, waar zij nu op aan het draaien zijn. Uientelers zien de goede exportcijfers en houden daarom de uien vast. Hierdoor is er zowel aan de vraag als aan de aanbodzijde weinig levendigheid.

De beursnoteringen in Middenmeer en Emmeloord zetten deze week desondanks een kleine stap omhoog. Beide beurscommissies noteren met een plus van €0.50. In Emmeloord wordt er met €11 tot €12.50 het hoogst genoteerd. Bij de rode uien zijn er deze week geen veranderingen in de noteringen.

De baalprijzen blijven deze week onveranderd. Een overzicht van de baalprijzen vind je in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden