Shutterstock

Inside Uien

Nieuw-Zeeland pompt miljoenen in uienketen

4 November 2021 - Jeannet Pennings

De Nieuw-Zeelandse overheid investeert €1,75 miljoen om de concurrentiepositie van de uienindustrie te vergroten. Samen met de inbreng van de sector zelf wordt een zesjarig programma opgetuigd dat de (export)positie van de Nieuw-Zeelandse ui verstevigt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Samen met brancheorganisatie Onions New Zealand maakt de overheid zich sterk voor het transformeren van de Nieuw-Zeelandse uienindustrie. Onder de titel Humble to Hero wordt er komende zes jaar in totaal €3,71 miljoen geïnvesteerd.

Onderscheiden van de rest
"Consumenten over de hele wereld zijn steeds meer op zoek naar producten die milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd zijn", zegt Damien O'Connor, minister van landbouw in Nieuw-Zeeland. "Met dit programma willen we onze uien onderscheiden van die in de rest van de wereld."

Uien telen van topkwaliteit met een lage input, dat is het uitgangspunt van het zesjarige programma dat wordt opgezet. "Dit houdt in dat we laten zien dat we een betrouwbaar en traceerbaar product hebben", vertelt  O'Connor. "Maar ook de uitstoot van broeikasgassen in de industrie aanpakken, werken aan slimme innovaties om afval te verminderen en duurzame teeltsystemen op grotere schaal inzetten."

Stevige exportambitie
Het Humble to Hero-programma vormt een aanvulling op de Fit For a Better World-routekaart waarmee de Nieuw-Zeelandse overheid onder andere investeert in het vergroten van de export. Nieuw-Zeeland is sinds de jaren 60 exporteur van uien. Vorig jaar was de uienexport goed voor een waarde van ruim €84 miljoen. De uienindustrie heeft de ambitie om de exportwaarde in de komende vijf jaar met 23% te vergroten.

In Nieuw-Zeeland wordt ruim 5.000 hectare uien geteeld. Zo'n 85% daarvan heeft als bestemming export. Nieuw-Zeelandse uien worden jaarrond geëxporteerd met een piek in de maanden februari tot en met mei. Nederland is veruit de grootste afnemer, gevolgd door Duitsland, Indonesië en het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen voorjaar stond de export naar Europa wel fors onder druk door de logistieke problemen. De export lag hierdoor ruim 16% lager.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden