Agrifoto

Inside Uienmarkt

Ondanks goede uienexport weinig stemming op markt

26 November 2021

Op de exportcijfers mag de uienhandel van BV Nederland trots zijn. Desondanks is er op de boer maar weinig kooplust. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de jongste exportcijfers (week 44) lopen de exportcijfers ruim 17.000 ton voor op recordjaar 2020. Ook heeft er dit jaar meer handel plaatsgevonden richting Polen, waarvan de volumes grotendeels niet worden opgenomen in de gepubliceerde exportcijfers.

Ondanks de goede resultaten wil de stemming op de boer er maar niet komen. De uienmarkt staat na het bekendmaken van de opbrengstraming onder druk. Ook deze week is er weinig reuring geweest op de boer. Verwerkers laten zich niet actief zien op de boer, omdat zij vanuit de telers regelmatig partijen aangeboden krijgen. Veel boeren willen voor de kerst hun uien verkopen. Met deze gedachten in het achterhoofd begint de tijd om te verkopen te dringen.

Onderkant noteringen valt op
Alle drie de beursnoteringen zetten de dalende trend van de afgelopen weken voort. Het meeste valt op dat de onderkant van de noteringen onder de €10 uitkomt. Wanneer we alle drie de noteringen naast elkaar leggen, dan wordt er voor gele zaaiuien €9 tot €11 betaald. Voor rode uien hebben zowel de beurscommissies in Emmeloord als Goes geen notering uitgebracht.

Het is al de derde week op rij dat de beurscommissie in Emmeloord te weinig transacties heeft om tot een rode uiennotering te komen. Er zijn met name aan het begin van het seizoen veel rode uien op speculatieve basis gekocht. Hierdoor hebben alle belangstellenden voor rode uien al positie ingenomen en laten ze de werkvoorraden eerst wat slinken.

Ook de baalprijzen zijn wat gedaald. Voor Afrika wordt in de breedte €14,50 tot €15,50 betaald voor de gangbare maten. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden