Nowaczyk / Shutterstock.com

Analyse Uienmarkt

Laatste inkoopronde voor export naar Senegal

10 December 2021 - 1 reactie

De uienexport is in de eerste seizoenshelft vooral gericht op Afrika. Als telers gebruik willen maken van deze markt zullen zij snel hun uien moeten verkopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het laatste uienexportcijfer (week 46) was een goede week. Met een volume van 43.518 ton uien is dit tot nu toe de beste week van teeltseizoen 2021. Vorig jaar werden er in week 46 ruim 41.500 ton uien geëxporteerd, hiermee loopt de voorsprong van teeltseizoen 2021 iets uit op recordjaar 2020. In beide jaren was de export in week 46 vooral gericht op de bekende bestemmingen uit West Afrika. Deze bestemmingen zijn ook in de nog niet gepubliceerde exportweken de grootste spelers op de uienmarkt geweest.

Export tot jaarwisseling gericht op Afrika
De Nederlandse uienexport is tot de jaarwisseling vooral gericht op Afrika, Hierbij is Senegal de grootste afnemer. Doorgaans zijn de kwaliteitseisen minder groot dan bij veel andere bestemmingen waardoor uien met een mindere kleur of met een bovengemiddelde tarra vaak naar Afrikaanse bestemmingen gaan. Deze uien worden zowel per container als confessionele boot geëxporteerd. De schepen zijn ongeveer anderhalve week onderweg vanaf de Nederlandse havens tot de bestemmingen in Afrika.

Overigens is het niet zo dat er na de jaarwisseling geen uien meer naar Afrika gaan. Senegal sluit op 31 december zijn grenzen voor Nederlandse uien. Het zou kunnen dat het land de grenzen na de jaarwisseling nog voor een korte periode opengooit, maar daar is vooralsnog niks over bekend. Als uientelers van de Senegalese markt gebruik willen maken dan zullen zij de uien nu moeten verkopen. Een andere grote afnemer uit Afrika is Ivoorkust. Dat land begint al minder Nederlandse uien te bestellen en schakelt doorgaans over op lokale uien na de jaarwisseling. Ook andere bestemmingen in West-Afrika gaan meer lokale uien afnemen.

Uienprijs op de boer gestabiliseerd
Op de boer is de uienprijs gestabiliseerd. De beurs in Middenmeer noteerde deze week zelfs voor het eerst sinds een aantal weken een plusje voor de 60% opwaarts-sortering. Deze notering komt uit €9 tot €10,50. Wanneer alle noteringen van de regionale beurzen naast elkaar worden gelegd, komen zij tot dezelfde notering. Zowel in Emmeloord als in Middenmeer omschrijven de beurscommissies de uienmarkt als rustig, dit betekent dat het aanbod groter dan of gelijk is aan de vraag.

Ook de baalprijzen zijn stabiel. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden