Agrifoto

Analyse Uien

Tekort aan uien in Oekraïne biedt kansen

14 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De uienprijzen liggen in Oekraïne bijna drie keer hoger dan vorig jaar en een derde hoger dan in 2029. Dat zorgt voor optimisme onder de lokale telers, maar er liggen meer kapers op de kust.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De professionele uientelers met goede bewaarfaciliteiten in Oekraïne hebben vertrouwen in de uienmarkt en wachten af tot de prijzen nog wat verder oplopen in de tweede helft van het seizoen. Aanbod, voor zover uien worden aangeboden, komt daardoor vooral van de kleinere telers. Als gevolg daarvan staat de bovenkant van de uienprijs in Oekraïne op omgerekend circa €33 per 100 kilo.

Kleiner areaal en matige kwaliteit
Een krimp in het areaal en kwaliteitsproblemen in de uien, voornamelijk door matige weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen, zorgt voor een positieve stemming onder boeren met goede uien in de schuur. Zij hopen dat richting de lente uienprijzen in Oekraïne nog flink oplopen, zoals ook in het seizoen 2018/2019 gebeurde. Kenners van de lokale markt twijfelen echter aan een herhaling van dat scenario. Hoewel de Oekraïense uienoogst tegenvalt, ligt die nog wel boven die van 2018 en als het de lokale telers lukt de uien goed te houden, komen die gewoon op de markt. Daarnaast heeft Europa een zeer goede oogst.

"Het seizoen startte met de hoogste prijzen in vijf jaar", zegt Ievgen Kuzin, hoofd internationale projecten van Fruit-Inform bij Eastfruit. "De prijzen zijn sinds de start maar heel voorzichtig gestegen en liggen nu op een niveau waarvoor bijvoorbeeld Kazachstan goed kan exporteren." En niet alleen de republieken in centraal Azië azen op de Oekraïense markt. In de EU is een ruim aanbod van uien met relatief lage prijzen tot gevolg en exporteurs zoeken naar bestemmingen. Oekraïne is volgens Kuzin een aantrekkelijke bestemming. "De prijs van gesorteerde gele uien in Nederland is vergelijkbaar met de telersprijs in Kazachstan en ongeveer 45% onder de prijs in Oekraïne. Daar komt nog bij dat het transport naar Oekraïne relatief gunstig is, omdat het niet via relatief dure zeevracht hoeft."

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden