Agrifoto

Analyse Uien

Puik resultaat rode uien pool van Uienhandel.com

15 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De prijs voor rode zaaiuien in de af land pool van Uienhandel.com is bekend. Hoe heeft de pool gepresteerd in een markt waarin de prijzen pas richting het einde van het seizoen begonnen met stijgen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De poolprijs voor rode zaaiuien van Uienhandel.com komt uit op €18,10 per 100 kilo. Ter vergelijking: de gemiddelde af land notering voor rode uien op de beurs in Emmeloord ligt op €15,13 per 100 kilo. "Vooral richting het einde van de af land periode trok de vraag naar uien aan en daar hebben we in de pool van weten te profiteren", zegt Machiel Boons van Uienhandel.com in een toelichting op het poolresultaat.

Boons vervolgt: "Ook de grofte van de uien in de pool, die met 62% boven 60 millimeter relatief grof was ten opzichte van het landelijke gemiddelde, heeft bijgedragen aan het resultaat. De gemiddelde hectareopbrengst viel wel wat tegen, al zagen we ook grote verschillen tussen de percelen. Ook in kwaliteit waren flinke verschillen. Door een goede vraag uit de verwerkende industrie hebben we ook partijen met problemen relatief goed af kunnen zetten, bijvoorbeeld richting de schillerij."

Ruimte voor groei
Over de belangstelling onder telers voor rode uien het komende seizoen is Boons voorzichtig optimistisch. "De markt voor rode uien is relatief klein en daarom zoeken sommige telers zekerheid in de afzet. Er zijn alleen niet veel aanbieders met een pool voor rode uien. Het overgrote deel van de telers die dit seizoen aan onze pool deelnam, heeft al geïnformeerd naar de mogelijkheden voor het komende seizoen. Het is natuurlijk nog erg vroeg, maar als ik naar de zaadbestellingen kijk, dan groeit het areaal licht. Daar hebben we ook ruimte voor, maar de afzetmogelijkheden zijn leidend voor ons."

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox