Agrifoto

Inside Uienmarkt

Verschil in grofte zichtbaar bij beursnoteringen

17 December 2021

In de eerste seizoenshelft is er bij het inkopen van uien weinig onderscheid tussen grove en fijne partijen uien. Doorgaans worden de grove uien na de jaarwisseling duurder ten opzichte van de fijnere. In de beursnoteringen in Goes en Emmeloord wordt hier alvast een voorschot op genomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uiensector werkt langzaam richting de kerstdagen toe. Voor de maand december hebben de meeste verpakkers genoeg voorraden om aan de vraag te voldoen. Er wordt daarom weinig gelopen op de boer. De beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord geven dan ook een rustige markt aan, dit betekent dat het aanbod kleiner of gelijk is aan de vraag. Voor de eerste maanden van 2022 zijn er echter nog weinig uien gekocht. De werkvoorraden voor deze periode zijn daarom vooralsnog beperkt.

De beurscommissies in Emmeloord en Goes nemen een voorschot op de uienmarkt na de jaarwisseling. In de beursnoteringen maken zij namelijk onderscheid tussen de 30-60%-sortering en de 60% opwaarts-sortering. Voor de jaarwisseling is de export voornamelijk gericht op Afrika. Hiernaartoe worden vooral uien met een middelsortering gestuurd. Hierdoor is de vraag naar de middelsortering en grove uien in balans. Als na de jaarwisseling de vraag vanuit Afrika gaat afnemen, gaat de exportmarkt zich meer richten op bestemmingen die opzoek zijn naar grove uien. Dit betekent doorgaans dat er op de boer meer onderscheid komt tussen grove en fijne partijen.

De beurscommissie in Goes noteerde afgelopen maandag voor de 30-60%- notering €9 tot €10, bij de 60% opwaarts-sortering  kwamen zij uit op €9 tot €10,50. In Emmeloord wordt er €9 tot €9,50 genoteerd voor de 30-60-sortering en €9 tot €10 voor de 60% opwaarts-sortering.

Vorige week werd de beste exportweek van dit seizoen gepubliceerd, in week 46 passeerde er een volume van 43.712 ton uien over de Nederlandse grens. Het gepubliceerde exportcijfer van week 47 komt is met 34.760 ton echter een stuk lager uit. Het exportvolume is met name afhankelijk van het wel of niet uitvaren van confessionele boten met uien richting Afrika.  

De baalprijzen blijven op een stabiel niveau. Een overzicht van deze baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden