Agrifoto

Achtergrond Uien

Nog veel uien, ondanks goedlopende export

23 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 7 reacties

Ondanks een tot nu toe goedlopende export, moeten nog flink wat uien weggewerkt worden. Dat is de belangrijkste conclusie die getrokken kan worden uit de voorraadinventarisatie die de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) onder de leden heeft laten uitvoeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De totale hoeveelheid uien die is afgeleverd door de deelnemende telers ligt 4,5% hoger dan vorig seizoen en 14% boven het vijfjarige gemiddelde. Van de totale oogst is ongeveer 33% afgeleverd. Van de gele uien is 40% verkocht en van de rode uien is dat 57%. Afgelopen seizoen lag dat op 53% bij de decembertelling van de voorraadinventarisatie voor zowel rood als geel.

Een andere belangrijke factor zijn volgens de Verenigde Telers Akkerbouw de gemiddeld hoge tarrapercentages. Er zijn grote verschillen tussen de partijen, maar een tarrapercentage van 15% is geen uitzondering meer dit seizoen. De totale voorraad ligt dit seizoen zo'n 15,5% boven het vijfjarige gemiddelde.

Relatief goede hectare opbrengst
De gemiddelde opbrengst ligt ook relatief hoog. Het landelijk gemiddelde komt uit op 55,4 ton per hectare. Dat is 2,8 ton hoger dan vorig seizoen. In het zuiden van het land komt de opbrengst uit op 55,1 ton per hectare. Dat is een toename van 19,3% ten opzichte van vorig seizoen. Toen bleef de opbrengst op 46,2 ton per hectare steken. In het noorden is de gemiddelde opbrengst 57,9 ton per hectare. Daarmee ligt de gemiddelde opbrengst in het noorden 1,4% lager dan vorige seizoen.

Bron: VTA
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden