Curioso.Photography / Shutterstock.com

Analyse Uien

Importquotum van Senegal bijna ten einde

7 Januari 2022

Senegal is al jaar en dag de grootste afnemer van Nederlandse uien. Deze vraag is voorlopig echter al wel ingevuld, omdat het importquotum van Senegal op korte termijn afloopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Normaliter lopen de exportcijfers in januari fors terug. Deze week valt dat echter mee. Er worden namelijk nog uien verladen voor Senegal. Er is met succes toestemming gevraagd om later te mogen lossen in de haven van Dakar. Het importquotum is tot en met maandag 10 januari verlengd. Na die datum mogen geen uien meer naar Senegal verscheept worden, waardoor de Nederlandse export de grootste afnemer verliest.

Naast Senegal, neemt ook de afzet naar andere Afrikaanse afnemers af. Zo is Ivoorkust eveneens een grote afnemer van Nederlandse uien. Zij nemen vanaf december al een stuk minder uien af, omdat zij overschakelen op de lokale oogst. In verhouding tot andere jaren gaan in deze weken overigens wel meer uien weg.

Extra voorraad aankopen
De onverwachte vraag heeft ervoor gezorgd dat een aantal verpakkers nog wat extra voorraad op de boer heeft gekocht. Komende weken hebben veel verpakkers voldoende voorraad om aan de vraag te voldoen. Maar, verder in het seizoen zijn er (in verhouding tot andere jaren) minder uien op termijn gekocht.

De regionale beurscommissie in Goes noteerde deze week als enige een plus voor 60% opwaarts, ten opzichte van vorige week, met €9,50 tot €11,00. Die beurscommissie noteert voor 30% tot 60% grof als enige een min. Deze notering ligt op €9 tot €10. In Middenmeer en Emmeloord werd onveranderd genoteerd. Daarnaast geven de commissies een rustige stemming aan, dit betekent dat de vraag kleiner of gelijk is aan het aanbod.  

De baalprijzen blijven - door de laatste vraag vanuit Senegal - goed in de benen. Er zijn weinig veranderingen ten opzichte van de laatste weken. Een overzicht van de baalprijzen, vindt u in de DCA notering baalprijs uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden