Agrifoto

Nieuws Uienmarkt

Grove uiensortering betaalt zich uit

21 Januari 2022

Zowel in de baalprijzen als in de boerenprijzen wordt het verschil tussen grove en fijne uien steeds duidelijker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De exportcijfers van 2021 zijn bekend. De laatste week van 2021 was goed voor een export van 31.192 ton. Hiermee komt het exportcijfer van 2121 uit op 802.066 ton. Omdat er in de eerste week van 2022 nog een schip is geladen voor Senegal, zal het eerste exportcijfer van 2022 ook positief uitvallen. Inmiddels is het een stuk rustiger in de export. Er wordt veel gesproken over Brazilië als afnemer van Nederlandse uien. Hoewel Braziliaanse importeurs inderdaad hebben geïnformeerd in Nederland, is er tot op heden nog geen export naar Brazilië.

Stemming op de boer stuk positiever
Op de boer is de stemming een stuk positiever geworden. De werkvoorraden zijn onder verpakkers kort waardoor veel verpakkers moeten bewegen en zich daardoor vaker op het erf laten zien. Er is vooral vraag naar grove uien met een uitmuntende kwaliteit. Boeren met zulke partijen laten deze uien niet makkelijk los. Ondanks dat de baalprijzen onder druk staan, is de boerenprijs door de krappe voorraden wel iets opgelopen.

In de regionale beursnoteringen wordt het verschil tussen grove en fijne partijen steeds duidelijker. Het bijzondere is dat alle drie de regionale landbouwbeurzen de prijs voor de 30/60%-sortering deze week verlagen en die voor de 60% opwaarts-sortering verhogen. Wanneer de drie regionale beursnoteringen naast elkaar worden gelegd, dan komt de prijs voor de 30/60%-sortering uit op €8,00 tot €10,00 en de 60% opwaarts-sortering op €9,00 tot €11,00. Belangrijker nog is dat zowel de beurscommissie in Emmeloord als Middenmeer de stemming op de uienmarkt weergeven als prijshoudend, dit betekent dat het aanbod kleiner of gelijk is aan de vraag.

Baalprijzen licht onder druk
De baalprijzen staan licht onder druk. Verpakkers kunnen hun grove uien beter kwijt dan de middelsortering, hierdoor wordt net als in de beursprijzen het verschil tussen grove- en middelsortering uien groter. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering baalprijs uien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden