Shutterstock

Nieuws Uienmarkt

Baalprijs niet in evenwicht met boerenprijs

28 Januari 2022 - 5 reacties

Er heerst optimisme onder Nederlandse uientelers, met als gevolg dat de boerenprijs in de afgelopen periode is gestegen. Uienverpakkers zitten echter in de knel omdat de baalprijzen niet met de boerenprijzen meestijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat de exportcijfers niet meer het niveau behalen van voor de jaarwisseling, is het exportcijfer van week 1 met 25.123 ton meer dan prima. In het afgelopen seizoen werd in de tweede seizoenshelft over 27 weken gemiddeld 14.837 ton uien geëxporteerd. Ook is de start van 2022 beter dan de eerste week van 2021, toen werden er in week 1 slechts 12.547 ton uien geëxporteerd. In de exportcijfers van week 1 2022 zitten echter wel cijfers van verlate export richting Senegal. Naar deze belangrijke exportbestemmingen worden momenteel geen uien meer geëxporteerd.

Op de boer is er veel stemming. Dit komt vooral door de korte werkvoorraden van de verpakkers. Omdat de kwaliteit van de uien tegenvalt wordt met man en macht geprobeerd om de mooiste partijen alvast te reserveren. Hierdoor worden er op termijn een aantal hoge transacties gemeld waardoor de stemming onder uientelers alleen maar vaster wordt.

Aan de beursnoteringen is veel positivisme af te lezen, waarbij de kroon wordt gespannen door de vaste en prijshoudende stemming die de beurscommissies in Emmeloord en Middenmeer weergeven. Dit houdt in dat het aanbod kleiner of gelijk is aan de vraag. Wanneer de beursnoteringen naast elkaar worden gelegd dan wordt er voor de 30-60% grof-sortering €8,50 tot €11 genoteerd en voor de 60% opwaarts-sortering wordt €9,50 tot €11,00 genoteerd.

De baalprijzen willen in tegenstelling tot de boerenprijzen niet mee stijgen. Nu de vraag vanuit de export is afgenomen, is het lastig om de baalprijzen te verhogen. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden