Agrifoto

Analyse Uien

Vaste stemming op markt voor rode uien

25 Februari 2022

De focus op de uienmarkt ligt de afgelopen weken vooral op de gestegen prijzen van gele uien. Maar ondertussen loopt ook de markt voor rode uien goed door en is er sprake van een vaste stemming.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meest recente exportcijfers laten wederom een goed weekvolume zien. Die komt uit op 25.972 ton. In de eerste vijf weken van het jaar werd telkens een export van meer dan 20.000 ton behaald; dit is voor de periode van het seizoen goed te noemen. De landen die nu aankloppen voor Nederlandse uien, zijn de bekende namen voor deze periode van het jaar. Dit zijn vooral landen uit West-Afrika en Europa.

Vaste stemming
Op de boer is de stemming nog steeds zeer vast. Verwerkers en handelaren krijgen daarentegen wel weerstand op de fors gestegen boerenprijzen van de afgelopen weken. In verhouding tot voorgaande weken is er deze week daarom weinig handel gedaan.

De landbouwbeurzen in Middenmeer en Emmeloord beschrijven de markt als prijshoudend. Dit houdt in dat de vraag groter/gelijk is aan het aanbod. Ook laten alle beursnoteringen deze week een stijging zien. Wanneer deze noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt voor de sortering 30% tot 60% grof deze week €11 tot €14 betaald en voor de sortering '60% opwaarts' staat een prijs van €12 tot €15.

Rode uien
De beurscommissie in Emmeloord laat eveneens positieve geluiden horen voor de markt van rode uien. Voor beide sorteringen beschrijft de beurs de markt als vast. Het verschil in de grove sortering en middelsortering wordt echter wel steeds duidelijker. Terwijl de prijs voor de 30% tot 60% grof nog zakt, stijgt de prijs voor 60% opwaarts. Ook in Goes stijgt de grove sortering. Voor 30% tot 60% grof hebben zij te weinig transacties om tot een notering te komen.

Wanneer de noteringen van de regionale beurzen in Goes en Emmeloord naast elkaar worden gelegd, dan wordt voor de sortering 30% tot 60% grof een prijs van €15 tot €22 betaald. Voor de sortering '60% opwaarts' wordt een prijs van €22 tot €27,50 genoteerd.

De baalprijzen blijven achter ten opzichte van de boerenprijzen. Voor exclusieve maten en bestemmingen valt wel een meerprijs te maken, maar een gemiddelde partij zal in de baal circa €16 opleveren. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden