Shutterstock

Nieuws Uienmarkt

Stemming in uien van prijshoudend naar rustig

4 Maart 2022

In vergelijking tot de afgelopen weken was het deze week een stuk rustiger op de Nederlandse uienmarkt. Dit wordt ook weergegeven in de stemmingen die de beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord uitbrengen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het eerst in 2022 belanden de gepubliceerde exportcijfers onder de 20.000 ton. Het exportcijfer van week 6 komt uit op 18.498 ton. In tegenstelling tot het afgelopen seizoen is dit echter een prima exportcijfer. Toen werd er in week 6 namelijk 13.987 ton uien geëxporteerd. De verwachting is dat de huidige export rond dit niveau zal zitten. 

Op de boer is het de laatste anderhalve week een stuk rustiger. Er zit behoorlijk wat weerstand op de prijzen onder verpakkers omdat de boerenprijzen niet in lijn liggen met de baalprijzen. In de afgelopen weken hebben zij echter toch de nodige partijen moeten bijkopen om de werkvoorraden aan te vullen. Nu de voorraad wat is bijgevuld houden verwerkers zich weer wat rustiger.  

Waar de beursnoteringen wekenlang alleen maar omhoog gingen, hebben deze week alle regionale beurscommissies met een negatief verschil genoteerd. Wanneer de drie regionale beursnoteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 30-60% grof-sortering €11 tot €13 betaald en voor de 60% grof-sortering €12 tot €14.

Nog belangrijker is dat de beurscommissies in Emmeloord en Middenmeer de uienmarkt beide omschrijven als rustig. Dit betekent dat de vraag kleiner is dan of gelijk aan het aanbod. De afgelopen weken was de situatie juist andersom, toen was de vraag groter dan het aanbod.

Met de grote sorteercapaciteit in Nederland blijft het voor verpakkers lastig om de baalprijzen omhoog te krijgen. Alleen voor speciale bestemmingen en maten wordt er nog een plus gemaakt. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden