Agrifoto

Nieuws Uienmarkt

Verschil in uiensortering neemt toe in baalprijzen

25 Maart 2022

Voor uienverwerkers wordt de grofte van een partij uien steeds belangrijker. Het verschil tussen de middelsortering en de grove sorteringen wordt in de baalprijzen namelijk groter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de week dat de laagste exportcijfers van het seizoen werden gepubliceerd passeerde de Nederlandse uienexport een seizoentotaal van 1 miljoen ton. Deze magische grens is nog nooit zo vroeg in het seizoen gepasseerd. Nadat het de afgelopen weken een stuk rustiger was in de export, waren er deze week weer wat meer orders. Dit komt voornamelijk doordat de vraag vanuit Zuid-Europa wat is toegenomen.

Op de boer is de handel aan het einde van de week weer wat toegenomen. Verwerkers hebben de afgelopen weken veel uien opgehaald die tijdens de vorige inkoopgolf op termijn zijn gekocht. Nu deze verplichtingen weer terugdringen, heeft men weer nieuwe uien nodig. De vraag is er voornamelijk naar grove partijen.

Na een aantal weken waarin de beursprijzen voornamelijk omlaag gingen, noteerde de beurscommissie in Emmeloord deze week met een plus van €1 voor de 60% opwaarts-sortering.  Belangrijker nog is dat de stemming veranderde van flauw naar prijshoudend. Een prijshoudende markt betekent dat het aanbod kleiner is dan of gelijk aan de vraag. Eerder deze week gaf de beurscommissie in Middenmeer nog een rustige stemming aan.  

In de baalprijzen wordt het verschil tussen de middelsortering en de grove sorteringen steeds groter. De vraag vanuit de export is er voornamelijk naar grove uien. Omdat gemiddeld de grofte tegenvalt, wordt het aanbod in middelsortering uien steeds groter bij verwerkers. Hierdoor staan de middelsorteringen onder druk, terwijl de grove maten juist wat oplopen. Een overzicht van deze baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.  

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden