Agrifoto

Analyse Uien

Uienverpakker moet kopen, stemming telers goed

29 April 2022 - 7 reacties

Aangezien verwerkers hun werkvoorraden laag houden, zijn veel verpakkers genoodzaakt om zich regelmatig op de uienmarkt te begeven. De stemming onder de boeren met vrije uien is echter goed, waardoor de boerenprijzen zijn opgelopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In februari was er een periode dat verwerkers veel uien op termijn hebben gekocht. Veel van die transacties zijn financieel niet goed verlopen, omdat de baalprijs niet steeg. Sindsdien wordt vooral gehandeld op de dagmarkt en weinig op de termijnmarkt. Ook worden de voorraden kort gehouden. Dit zorgt ervoor dat verwerkers moeten blijven acteren op de uienmarkt. Maar hoewel de marges tussen de boerenprijzen en baalprijzen vaak niet zijn uit te rekenen, loopt de markt op. Dit omdat verwerkers product nodig hebben en mee moeten gaan met de vaste stemming onder boeren.

De jongste cijfers over de Nederlandse uienexport hebben de voorsprong op vorig seizoen vergroot. Deze week zijn weinig veranderingen geweest in de export, ten opzichte van vorige weken. Het is hooguit richting landen in Oost-Europa iets drukker.

Positieve indruk op beurzen
De regionale beursnoteringen maken deze week allemaal een positieve indruk. Bij zowel de middelsorteringen als de grofste sorteringen stijgen de prijzen. Wanneer de noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt voor 30% tot 60% grof €12 tot €15 betaald en voor 60% opwaarts €13 tot €16. Ook omschrijft zowel de beurscommissie in Emmeloord als in Middenmeer de uienmarkt als prijshoudend.

De baalprijzen zijn begin deze week iets opgelopen. Met name de supers (70 millimeter opwaarts) lopen uit op de andere sorteringen. Een overzicht van de baalprijzen vind je in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden