Shutterstock

Nieuws Uienmarkt

Rustige uienexport door internationale feestdagen

6 Mei 2022

De uienexport dit seizoen is er een voor in de boeken. Deze week was het een stuk rustiger bij exporteurs. Dat heeft mede te maken met een aantal internationale feestdagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het als laatst gepubliceerde exportcijfer is van week 15 en komt uit op 17.126 ton. Wederom een goed exportcijfer. Deze week was het echter een stuk rustig in de export. Dit heeft deels te maken met de Dag van de Arbeid die dit jaar op 2 mei werd gehouden. In veel landen die de Nederlandse export bedient is dit een nationale vrije dag. Daarnaast is deze week ook het Suikerfeest gehouden, wat eveneens bij veel exportbestemmingen zorgt voor minder werkdagen.

Doordat het in de export deze week een stuk rustiger was, hebben verwerkers en handelaren op de boer minder actief gelopen dan vorige week. Desondanks is de stemming onder uientelers nog opperbest. Er worden weinig uien uit handen gegeven wat mede wordt gevoed doordat de industriemarkt in Polen vragend is. Deze industrie uien zorgt voor een stevige bodem in de markt.

De stijging die de beursprijzen de afgelopen week lieten zien, wordt deze week voortgezet. Op de middelsortering in Emmeloord na (die blijft gelijk) maken alle beursnoteringen deze week een stapje met het meest in het oog springend de grove sortering die in Emmeloord uitkomt op €15 tot €17. Daarnaast omschrijft de beurscommissie in Middenmeer de markt als prijshoudend en de beurscommissie in Emmeloord als vast.

Voor verpakkers zij de marges nog steeds te krap. De baalprijzen zijn deze week weliswaar omhoog gegaan, maar de stijging van boerenprijzen is van gelijke orde. Verpakkers schieten dus weinig op met een prijsverhoging in de baal. 

Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden