Syngenta

Aangeboden door Syngenta

Minder middelen vergt een strakker schema

16 Mei 2022

Met het verder krimpen van het herbicidenaanbod voor uien groeit de noodzaak van een zo strak mogelijk spuitschema. De bodemherbiciden worden daarin steeds belangrijker.

Nu landelijk gezien al ruim 85% van de uien is gezaaid, komt de start van de onkruidbestrijding rap naderbij. Het wordt er in 2022 weer niet makkelijker op. Als je het op een rijtje zet, zie je dat we vooral contactmiddelen zijn kwijtgeraakt. Daardoor krijgen middelen met bodemwerking een steeds prominentere plek in de onkruidschema's."

Spuitinterval maximaal een week
De onkruidstrategie die Steven Dorrestijn, crop advisor bij Syngenta, aanbeveelt begint traditioneel met afbranden vlak voor opkomst. "Hoe korter op het moment van opkomst, hoe beter". De truc met de glasplaat is een prima hulpmiddel om de opkomst van uien te volgen. Komen ze daar boven, dan volgt de rest een paar dagen later en kun je aan de slag met bijvoorbeeld TOUCHDOWN QUATTRO®. Staan de uien eenmaal boven dan is het zaak om een zo strak mogelijk spuitschema aan te houden. Ervaringen in voorgaande jaren laten zien dat wekelijkse LDS-bespuitingen gewoon het beste resultaat geven; ook in droge jaren. Wie een langer interval aanhoudt, vraagt om problemen. Dat geldt ook als je de dosering verhoogt. De onkruiden worden dan te groot. En we missen correctiemiddelen (contactherbiciden). Als een interval van een week lastig wordt, vanwege verwachte neerslag, kies dan een kortere en verlaag de dosering van je LDS-mix een beetje. Dat laatste is wel belangrijk. Een normale dosering op vochtige grond is geen probleem. Maar als je ná de bespuiting nog veel neerslag verwacht, moet je met de dosering omlaag. Want dan krijg je versnelde inspoeling en dat kost uien.

Maatwerk
De middelen voor de LDS-mix moeten uiteraard worden afgestemd op het onkruidbestand en het groeistadium. Vooral in het kram- en het vlagbladstadium is de ui erg gevoelig. Het plantje groeit dan namelijk nog op de kiem. Pas vanaf het eerste pijpje groeit de ui op de wortel en kan hij een stootje verdragen." De LDS-mix is maatwerk waarin DUAL®Gold en BOXER® zeker een plek verdienen. DUAL Gold mag na opkomst maar niet in het vlagbladstadium. Het etiket biedt ruimte voor maximaal 1,5 liter per hectare per teeltcyclus, dus je kunt er meerdere keren mee terugkomen en profiteren van de lange duurwerking op onder andere klein kruiskruid, zwarte nachtschade, kamille en perzikkruid. En vergeet de eenjarige grassen niet. Voor BOXER begint het toepassingsmoment vanaf het eerste echte pijpje. BOXER is de perfecte LDS-partner tegen onder andere Melganzenvoet, muur, knopkruid en zwarte nachtschade.

Belangrijke aandachtspunten
Voor de toepassing van DUAL Gold en BOXER gelden een paar belangrijke aandachtspunten. Spuiten met een grove druppel (DRT-klasse 90%). DUAL Gold mag niet op zandgrond en grondwaterbeschermingsgebieden, zie de Zandzoeker app. BOXER tenslotte, kan de waslaag aantasten. Wacht daarom met de volgende bespuiting totdat de waslaag voldoende hersteld is.

Ga naar onze website voor meer informatie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden