Agrifoto

Nieuws Uienmarkt

Is Polen de beste koopman voor Nederlandse uien?

20 Mei 2022

Uienverpakkers houden zich momenteel rustig op de Nederlandse uienmarkt. Hierdoor richten veel uientelers hun blik op de afzet richting de industriemarkt in Polen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De jongste exportcijfers zijn goed voor een week van 16.909 ton uien, hiermee lopen de cijfers weer 3.365 ton uit op de cijfers van vorig jaar. Ondanks de uitgebreide voorsprong ervaren verpakkers de uienmarkt als rustig. Er vanuit gaande dat de Nederlandse exportcapaciteit op ongeveer 45.000 ton zit, betekendt het exportcijfer van week 17 dat de Nederlandse uienverpakkers gemiddeld op 38% van hun sorteercapaciteit aan het werk zijn.

Op de boer is er weinig gelopen door verpakkers en handelaren. Doordat de export rustig is, kunnen veel verpakkers zich rustig houden. Nu de kalender mee begint te spelen krijgen zij makkelijker aanbod in handen. De voorraden zijn echter dun. Er hoeft in de vraag daarom maar iets te gebeuren en men moet de boer weer op.

Omdat veel telers merken dat het bij verpakkers de laatste weken wat rustiger is, richten zij zich op de industriemarkt in Polen die lange tijd vlak achter de Nederlandse prijzen zat. Het gevolg is dat Polen nu veel aanbod krijgt. Hierdoor houden de Poolse schillers zich een stuk rustiger en zijn de industrieprijzen licht gezakt. De verwachting is echter wel dat Polen voorlopig nog blijft vragen naar Nederlandse uien.

Na weken van oplopende prijzen hielden de regionale beurscommissies de noteringen deze week voornamelijk stabiel. Bijna alle noteringen zijn deze week onveranderd, alleen de beursnotering van de grove uien in Emmeloord zakt deze week met €0,50. Wanneer de beursprijzen naast elkaar worden gelegd dan wordt er voor de middelsortering €14 tot €15 betaald en voor de grove sortering €15 tot €17. De beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord omschrijven de uienmarkt beide als rustig. Dit betekent dat het aanbod groter dan of gelijk is aan het aanbod.

De baalprijzen zijn onveranderd ten opzichte van vorige week. Zoals de afgelopen weken het geval was is er ook deze week voornamelijk vraag naar supers. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden