Syngenta Seeds 14 oktober is het 'Bedank de Boer Dag', daarom zijn alle artikelen en video's vrij toegankelijk.

Aangeboden door Syngenta Seeds

'Begin op tijd met aanpak trips'

31 Mei 2022

Na een zachte winter en een warme meimaand is de kans op een vondst van trips in zaaiuien inmiddels reëel. Michiel van Mol en Kees Jacobs benadrukken het belang van een vroege aanpak van dit kleine maar zeer schadelijke insect. "Je wint de strijd alleen aan het begin van het seizoen."

"Laat je vooral niet misleiden door de stand van het gewas. Daar kijkt de trips ook niet naar!" Uienexperts Kees Jacobs en Michiel van Mol kunnen er niet genoeg op hameren. "Vroeg beginnen met de aanpak van trips is cruciaal. Je moet er aan het begin van seizoen voor zorgen dat de aantallen trips laag blijven. Doe je dat niet, dan ga je later in het seizoen de strijd niet winnen. De kracht van de bestrijding zit echt in een vroege start. En die tripsen gaan begin juni zeker komen."

Regelmatig inspecteren
De omstandigheden geven volgens Jacobs en van Mol voldoende aanleiding om vanaf begin juni het zaaiuien gewas regelmatig en nauwkeurig te inspecteren. "We hadden een zachte winter en dus zullen veel tripsen in ruigtes hebben overleefd. Die worden snel actief", aldus Jacobs. "En de warme meimaand zorgt er voor dat de poppen in de grond snel verder kunnen met hun ontwikkeling. Voor je het weet zijn er larven van de trips te vinden. En hoe vroeger de cyclus begint des te meer narigheid kun je later in het seizoen verwachten als je niet op tijd ingrijpt." De uienexperts van Syngenta Seeds wijzen er ook op dat er in plantuien al tripsen zijn gevonden. "En plantuien staan al lang niet meer alleen in het Zuidwesten."

Overigens zijn ook de omstandigheden voor de uienplantjes momenteel gunstig, stelt Van Mol. "Nu er neerslag is gevallen, hebben de uien de groei goed te pakken. Ook de relatief hoge temperaturen  van de afgelopen periode helpen daarbij. Een goed groeiend gewas zonder stress is de beste remedie tegen schade door tripsen. Maar dat laat onverlet dat je tot en met half juli een nultolerantie moet nastreven voor dit insect."

Selectieve middelen
Over de aanpak van trips is volgens Jacobs en van Mol weinig discussie mogelijk. "Op tijd spuiten met selectieve systemische middelen. Die zijn sterk op trips en sparen de natuurlijke vijanden, zoals kortschildkevers." Dat die middelen een week tot 10 dagen nodig hebben voordat de hele uienplant is beschermd is een extra reden om op tijd te spuiten, stellen de uienteeltdeskundigen. "Trips zien betekent spuiten", stelt van Mol. Alleen bij hele kleine gewassen is volgens hem een verlaagde dosering een optie. "Maar dan moet je ook eerder terugkomen en dat vergeet men in de praktijk nog wel eens."

Groei vasthouden
De komende maand moeten de telers volgens de Syngenta uienexperts alles in het werk stellen om de groei van de uien vast te houden. "Niet alleen om het gewas weerbaar te houden tegen trips, maar zeker ook om een goed bladapparaat te vormen. Want dat gebeurt in juni en is de basis voor een goede opbrengst. Mocht de grond weer droog worden, begin dan op tijd met beregenen. En zorg dat de bemestingstoestand op orde is."

De aandacht voor trips mag tot en met juli zeker niet verslappen, besluiten Jacobs en Van Mol. "En wees extra alert als er luzerne, graszaad of vlas in de buurt van je uien wordt geteeld. Bij de oogst van die gewassen kunnen soms grote vluchten trips loskomen."

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden