Shutterstock

Analyse Uien

Goes en Middenmeer geven in uien er de brui aan

24 Juni 2022

De uienmarkt krijgt de finishlijn in zicht en dat heeft gevolgen voor de kooplust en het prijsniveau waarop gehandeld wordt. Wat mag er nog worden verwacht in de laatste meters van het seizoen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ieder seizoen kent een start en een einde. Ook seizoen 2021/2022 zal straks een einde hebben. Al moeten de laatste meters richting de finish nog wel worden afgelegd, de eindstreep is in zicht. Van de zo gehoopte en gewenste opleving richting €20 is geen sprake geweest dit seizoen. Telers die hadden gegokt dat het hoge exportcijfer en het forse volume dat naar Polen is gegaan, reden zou zijn om die beweging wel te maken, lijken op het verkeerde paard te hebben gewed.

Mutatie beurzen
Illustratief hiervoor waren de ontwikkelingen deze week op de beurzen Goes en Emmeloord. In Goes hield de notering van de grove gele zaaiuien stand, maar moesten de fijne uien gemiddeld €1 inleveren. In Emmeloord gingen zowel de fijne als de grove uien met gemiddeld €2 naar beneden en dat bleek een gevoelige tik of een duidelijk signaal dat er voor de rest van dit seizoen weinig positiefs meer te verwachten is. Deze beweging is een lelijke streep door de rekening van telers die nu nog vrije uien in bewaring hebben.

De handel - als daar al sprake van is en mogelijkheden voor zijn - beweegt zich tussen €12 en €15 per 100 kilo. De kooplust is tanende en komt in veel gevallen neer op het vullen van de gaten die in bepaalde sorteerprogramma's vallen. Daarnaast wordt er op basis van proefvrachten gekeken waar de afzetkansen zich aandienen.

Weinig obstakels
De export heeft zich dit seizoen bijzonder ontwikkeld. Corona-angsten hebben totaal geen parten gespeeld. Ook de hoge containertarieven of de beperking van de containercapaciteit heeft niet echt vat gekregen op de afzet van uien. Toen na het sluiten van de Senegalese grens het exportvolume terugliep, kon het tempo goed worden vastgehouden. Slechts een enkele week liet een dip zien, maar gemiddeld kon de export goed staande blijven.

Weekgemiddelde niet uniek
Het week exportgemiddelde van week 1 tot en met 22 staat op 19.586 ton en dat is een prima resultaat. Toch is op basis van dit resultaat de prestatie niet uniek. Oogstjaren 2009, 2017 en 2019 kwamen daar ook dichtbij in de buurt met respectievelijk 19.584 ton, 19.415 ton en 19.562 ton. De combinatie van een zeer goede eerste helft en een goed presterende tweede helft, maken dat dit seizoen met kop en schouders boven alle seizoenen uitsteekt. In de podcast van deze week worden daar nog een aantal woorden aan gewijd, waarbij met name gewezen wordt op de verandering op de uienmarkt.

Baalprijzen
De baalprijzen blijven deze week voor de drielingen, grove en supers onveranderd. Alleen de baalprijs van de middel stijgt aan de onderkant met een halve euro en komt daardoor uit op €19 tot €21 per 100 kilo. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering baalprijs uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden