Agrifoto

Analyse Uien

Uienhandel zweeft even in het luchtledige

1 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De uienmarkt zit in een transitiefase. De oogst van 2021 is nog niet volledig verwerkt terwijl de oogst van 2022 alweer voor de deur staat de dringen. Daarnaast proberen verschillende sorteerders deze wat rustigere periode te benutten voor onderhoud.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het een rustige periode is in de uienhandel is onder meer terug te zien bij de beurzen. Goes en Middenmeer zijn gestopt met de notering van de oude oogst en voor de nieuwe oogst is het net nog te vroeg. Alleen Emmeloord kwam deze week nog met een prijs. De onderkant van de notering voor zowel de grove als de fijne uien staat op €10 per kilo. Aan de bovenkant van de notering word wel onderscheid gemaakt met €12 voor de fijne en €13 voor de grove.

De prijzen voor goede uien van de oude oogst staan wel onder druk. Iedereen in de keten weet dat er niet veel kansen meer voorbijkomen om afscheid te kunnen nemen van die uien. Als een koper zich aandient, gaat de verkopende partij - of dat nu de teler of de sorteerder is - daar al snel mee in zee. Voor de winterplantuien die inmiddels al op de markt zijn geldt eigenlijk hetzelfde als voor de laatste goede uien van de oude oogst. Het tijdvenster om de handel in te doen is kort. Verschillende telers hebben van de stemming een paar weken geleden gebruikgemaakt om vast zaken te doen, niet zelden tegen een behoorlijke hectare prijs.

Afwachten
Op het moment is er echter weinig handel in de winterplantuien. Telers zijn wat afwachtend en willen eerst nog wat meer kilo's eronder hebben en de sorteerbedrijven kijken nog een beetje de kat uit de boom welke kant de markt op gaat bewegen. De vraag naar uien van de nieuwe oogst valt overigens niet tegen. Natuurlijk zit er een flink gat tussen de prijs voor oude en nieuwe oogst, dat kan bijna niet anders. "Maar het verschil is te behappen voor onze klanten", aldus een sorteerder.

Het CBS kwam afgelopen donderdag met de areaalcijfers en volgens de voorlopige gegevens krimpt het uienareaal met 7,9% naar een totaal van 36.515 hectare. De grootste afname zit bij de zaaiuien. Volgens de raming komt dat areaal uit op 27.318 hectare, een afname van 9,3%. De stemming in de handel is over het algemeen dat deze cijfers niet veel zeggen over het verloop van uienmarkt. "We moeten het toch hebben van de export", is daarbij een veel gehoorde opmerking.

Sorteerders draaien op het moment zowel oude als nieuwe uien en in beide gevallen gaat het niet om grote hoeveelheden. De DCA notering baalprijs is deze week gebaseerd op de uien van de oogst 2021. Prijzen van de fijnere maten staan wat onder druk. De prijs voor 80 op is wel gelijk gebleven. Voor de nieuwe oogst lopen de baalprijzen die genoemd worden nogal uiteen. Een grove indicatie ligt ergens tussen de €30 en €40 per 100 kilo in de baal. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering baalprijs uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden