Eigen foto

Analyse Uien

Grote twijfel over CBS-cijfers rode en gele uien

13 Juli 2022 - Jesse Torringa - 15 reacties

Er zijn grote twijfels over de cijfers van het uienareaal rood ten opzichte van geel bij het CBS. Het areaal rood lijkt door deze cijfers aanzienlijk kleiner dan eerder werd verwacht, en kan nauwelijks kloppen. Zeker als we kijken naar de hoeveelheid zaaizaad die er is verkocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Twee weken geleden werden de voorlopige areaalcijfers van 2022 bekend gemaakt door het Centraal Bureau van Statistiek (CBS). Daarin kwam duidelijk naar voren wat de uiensector had verwacht: een forse daling van het areaal zaaiuien, met welgeteld 9,3%. Het areaal daalde van 30.126 naar 27.317 hectare. Voorheen werd in deze cijfers geen onderscheid gemaakt tussen rode en gele zaaiuien, tot dit jaar. Een week na het bekend maken van de voorlopige areaalcijfers publiceerde het CBS begin juli extra cijfers, waarin het areaal zaaiuien werd opgedeeld tussen geel en rood. Geel staat dit jaar op 22.460 en rood op 4.857 hectare. Ook staat er 5.802 hectare aan tweedejaars poot- en plantuien. Maar over deze cijfers zijn flinke twijfels.

"Marktaandeel rood groter dan 100%"
Er was in de markt geen twijfel dat het areaal zaaiuien zou dalen na de recordoppervlakte vorige seizoen. Het areaal geel zou fors inleveren en rood zou minstens gelijk blijven, gezien de prijzen afgelopen seizoen De voorspellingen werden gemaakt op basis van voorgaande jaren en de huidige zaaizaadverkoop en die lijken niet in lijn met de CBS-cijfers.

Het aandeel rood bevat met 4.857 hectare 17,8% van het totale areaal zaaiuien. Dat aandeel is te laag en kan niet kloppen, zegt Jaap Jonker Salesmanager Benelux van De Groot en Slot. "Als we naar onze verkoop van rood zaaizaad kijken en we gaan ervan uit dat uientelers 3,3 eenheden per hectare zaaien, dan zouden wij met dit aantal hectares meer dan 100% marktaandeel hebben. Met andere woorden, gezien onze verkoop moet het aantal hectares rode uien wel hoger zijn". De Groot en Slot is marktleider wat betreft de verkoop van zaad voor rode uien, maar bedient zeker niet de hele markt. Ook de andere firma's van uienzaad hebben hun bedenkingen bij de arealen rood en geel gelet op hun marktaandelen en verkopen dit seizoen.

Zoals eerder gemeld is dit het eerste jaar dat het CBS onderscheid maakt tussen gele en rode uien. Maar als we kijken naar de schattingen rood en geel areaal van voorgaande jaren, dan zaten we al op minstens 5.000 hectare rood. "En dit jaar is er meer zaaizaad van rode uien verkocht dan voorgaande jaren" vertelt Jonker. 

Wat de exacte hectares zijn is lastig in te schatten, maar minder dan 5.000 hectare rood of meer dan 22.000 hectare geel lijkt zeker niet het geval. Wat frappant is, is dat de CBS de areaalcijfers gebaseerd heeft op de areaalopgaven van telers in de Landbouwtelling 2022, zo licht een woordvoerder toe. Ergens klopt dus iets niet. Volgens de schattingen van andere insiders klopt het totale areaal zaaiuien van het CBS wel.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden