Agrifoto

Analyse Uien

Nieuw uienseizoen lonkt, maar nog even geduld

29 Juli 2022 - 11 reacties

De aftrap van het nieuwe uienseizoen is al gegeven, maar het echte volume laat nog even op zich wachten. In de tussentijd kunnen de uienhandelaren niet op hun handen zitten, want de vraag kan zo losbarsten. Een alerte houding is dus geboden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de aftrap van een nieuw exportseizoen tasten Nederlandse uienexporteurs nu de mondiale markt af naar waar de vraag zit. Het gaat dan vooral om de vraag vanuit Senegal. Het land zal naar verwachting in de tweede helft van augustus zijn grenzen weer openen voor Nederlandse uien. Over de exacte datum is geen zinnig woord te zeggen, maar ieder seizoen heeft iets verrassends, iets onvoorspelbaars in zich.

Veel voorraad
Dat de grens mogelijk eerder dan 1 september opengaat, daar wordt door handelaren wat op voorgesorteerd door een aantal containerleveringen, die deze week worden gestuurd. Ze kunnen maar beter alvast op de kade staan, lijkt het devies. Ook zouden er vanuit Mauritanië uien onderweg zijn om de markt daar wat te ontlasten. Over het exacte aantal containers is weinig bekend, maar het kan gaan om enkele tientallen, wat mogelijk van invloed kan zijn op het opengaan van de Senegalese grens.

Het aanbod van uien is nog beperkt. De komende twee weken zullen veel plantuien worden geoogst. Ook zijn er al vroege zaaiuien verhandeld. Die kunnen de plantuien dan naadloos volgen. Vorige week en de eerste helft van deze week zijn er veel uien verhandeld. Stilzitten was er voor de handel even niet bij. De vraag lijkt in de tweede helft van deze week wat te luwen.

De baalprijzen stralen met gemiddeld €30 stabiliteit uit en vallen voor de afnemers in het buitenland in de categorie stevig. Vooral de landen in Afrika, waar een zeer groot deel van het bestedingsbudget opgaat aan voedsel, hebben het daardoor moeilijk. Dit kan de kooplust beïnvloeden. Meer info over de DCA notering Baalprijs Uien is te vinden door op de link te klikken.

Beurs Goes
Deze week heeft de beurs in Goes weer plantuien genoteerd. Het is nodig hier extra bij stil te staan. De gemelde prijsrange van €19 tot €24 per 100 kilo betrof zowel af land- als droog uit de schuur-uien. Voor af land-uien moeten telers rekening houden met een prijsrange van €19 tot €22 en voor droog uit de schuur van €23 tot €24. Wie deze week zijn uien krijgt afgerekend op Beurs Goes dient hier goed notie van te nemen, om zich niet te snel rijk te rekenen.

Het verschil tussen de veldgewasprijs en de baalprijs gaat in grote lijnen op aan kosten die de sorteerder maakt. Vooral de energiekosten die sorteerbedrijven hebben voor het drogen van de uien hakken er flink in.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden