Agrifoto

Analyse Uien

Droogte is de smaakmaker op de uienmarkt

12 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de uienmarkt is goed. De telers zien het zitten een ook de handel is overwegend positief. Een punt van aandacht is nog wel de verkoopprijs van de gesorteerde uien. Die blijft nog wat achter vergeleken bij de telersprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in plantuien zit er zo goed als op. Een deel moet nog wel gerooid worden maar als de teler geen mogelijkheid heeft om te beregenen zit er -zeker op de iets zwaardere gronden- niets anders op dan te wachten op een buitje. Vrijwel alle plantuien zijn echter al verzegd. Daarmee beginnen we met een schone lei aan de zaaiuien die bij deze temperaturen hard achteruit gaan. Het Europese areaal uien is dit jaar een stuk kleiner vergeleken met vorig jaar. Gecombineerd met een gemiddelde of onder gemiddelde opbrengstverwachting is de positieve stemming onder de telers goed te verklaren.

Handelaren en sorteerders zijn overigens ook overwegend positief. In een opgaande markt is het altijd prettig zaken doen. Het is voor de handel alleen wel werken om de uien in handen te krijgen. Al een paar jaar reden de late plantuien de vroege zaaiuien in de wielen. Dat is nu absoluut niet het geval. De werkvoorraden bij de sorteerders zijn over het algemeen klein. Voor uien die op korte termijn gerooid en geladen kunnen worden, kortom (bijna) uitgegroeide zaaiuien die beregend kunnen worden, hebben handelaren best wat extra over. Boeren zijn in deze opgaande markt eerder bang te vroeg te verkopen dan dat ze de boot missen. Daar schuilt ook meteen een gevaar in. Enkele handelaren waarschuwen dat telers niet moeten vergeten om een deel van de uien te verkopen. Nu is de stemming door de droogte opperbest, maar valt er volgende week regen van betekenis zoals sommige weermodellen voorspellen, dan kan die stemming ook zomaar getemperd worden.

Hoeveel rek zit er in de baalprijs?
De DCAnotering Baalprijs Uien heeft ten opzichte van vorige week een stapje omhoog gezet. De notering loopt van €30 tot €35 per 100 kilo. De meeste handel wordt gedaan zo rond de €31 à €32 per 100 kilo. De huidige baalprijs is nog voor een belangrijk deel gestoeld op de plantuien waarvan de laatste door de €20 richting de €25 per 100 kilo telersprijs gingen. De telersprijzen voor de zaaiuien gaan daar inmiddels overheen en dus zal de baalprijs ook nog een stap moeten maken. Over de vraag of dat lukt verschillen de meningen.

De ene groep handelaren zegt dat telers de markt dicteren en de relatief hoge prijzen niet komen door een enorme vraag naar uien. Het is volgens die groep dan ook afwachten of de Afrikaanse kopers hogere prijzen willen betalen. De andere groep benadrukt dat je in de handel ook niet te bang moet zijn. De uien zijn weleens vaker duur geweest en toen bleef de vraag vanuit Afrika ook overeind. Daar komt bij dat in Senegal de binnenlandse oogst zo goed als op is. Volgende week staat het eerste schip in die richting gepland. "Als hier de uien onder kostprijs van de boer weggaan hoor je ook niemand zeggen, zullen we er een paar cent bij doen. Nu zijn de rollen omgedraaid kunnen we eens wat terug halen", aldus een handelaar.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden