Agrifoto

Analyse Uien

Teler blaakt van vertrouwen in uienmarkt

19 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 30 reacties

De regionale beurzen deden ook deze week er weer een schepje bovenop bij de noteringen. En dat geeft de telers vertrouwen. In de handel is de stemming over het algemeen ook goed. Een stijgende markt is altijd prettig zaken doen. Maar de relatief hoge prijzen zijn niet geheel zonder risico.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De plant- en zaaiuien volgen elkaar mooi op en rijden elkaar niet in de wielen. Daarbij is de vraag naar uien goed en moeten handelaren er aan trekken om uien bij de boer los te krijgen. De droogte van de laatste weken maakte dat niet gerooid kon worden en dat bij sommige bedrijven de werkvoorraad aan de krappe kant begint te raken. De (plaatselijke) regen deze week heeft daar verandering in gebracht. De laatste plantuien die niet beregend kunnen worden zijn nu aan de beurt om te rooien, dit geldt ook voor de zaaiuien. De verwachting is dat de werkvoorraden daarmee volgende week aangevuld kunnen worden.

Hoge prijs, groot risico
De stemming op de uienmarkt wordt nog wat extra aangejaagd door speculanten die een graantje mee willen pikken van de opgaande markt. Enkele insiders maken zich wel enigszins zorgen over de relatief hoge prijzen op het moment. Er gaat veel werkkapitaal zitten in de voorraden en de uien die onderweg zijn van teler naar de eindbestemming. De boer is deze prijzen al een tijd niet meer gewend. Hij ziet serieuze bedragen op de afrekening staan en wil op tijd de centen op de bank hebben. Aan de andere kant zijn afnemers uit bepaalde landen niet de meest betrouwbare betalers. Zeker nu het om flinke bedragen gaat zit daar voor de exporteur een behoorlijk risico in.

De DCA notering baalprijs uien heeft ondertussen grote moeite om de stijgende telersprijzen bij te benen. Exporteurs hebben eigenlijk een hogere prijs nodig maar zijn toch voorzichtig met het verhogen van de prijzen om de klanten vast te houden. Dat lukt nu nog omdat er veelal gedraaid wordt op uien die een paar weken geleden gekocht zijn. Als straks volledig wordt overgestapt naar de zaaiuien moet er wat bij. De grote sorteercapaciteit werkt nu in het nadeel. Bedrijven zijn heel scherp met de prijs om werk binnen te halen. De zaak stil zetten en nee verkopen aan de klant gebeurt niet snel, toch is dat eigenlijk wel wat nodig is volgens sommige insiders.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden