Agrifoto

Analyse Uien

Buitje is welkome afwisseling op uienmarkt

9 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Neerslag was hard nodig voor de uienoogst. Op verschillende percelen was de grond te hard om te kunnen rooien. Dat de oogst even stil ligt, nemen de sorteerders op de koop toe. De meeste bedrijven hebben nog wel voldoende werkvoorraad om vooruit te kunnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens enkele handelaren is het opmerkelijk dat de telersprijzen op de regionale beurzen nauwelijks reageren af zelfs iets dalen in een week waarin praktisch geen uien geladen kunnen worden. De meeste sorteerbedrijven zeggen dat de weerberichten er voor volgende week goed uitzien en dat een paar dagen rust om de kisten leeg te maken goed uitkomt. Een enkeling ziet in de stabiele prijzen een teken dat de vraag naar uien niet extreem groot is. Met de huidige prijs krijg je geen uien uit de schuur los. Her is dus wel een gokje om er vanuit te gaan dat telers over een paar dagen weer vrolijk met af land uien verder kunnen.

Vroege oogst
Een groot deel van de uien is binnengehaald. Schattingen lopen uiteen, maar verschillende bronnen schatten dat toch wel de helft van de uien van het land is. De oogst van de uien is daarmee relatief vroeg. Als het weer een beetje meewerkt hebben we normaal gesproken nog wel een paar weken aanbod van af land uien. Voor telers die er per se een drietje willen in de prijs, wordt het buigen of barsten, zo voorspellen enkele handelaren. €27, €28 is voor de sorteerders het maximum. Een speculant wil misschien iets meer geven of voor een grove partij kan de prijs iets hoger uitvallen, maar dat is niet representatief voor de markt, zo zegt de handel. Sorteerders die uien vast willen leggen, droog uit de schuur, betalen wel €30 of meer. "Je moet wel", zegt een handelaar. "Telers laten de uien voor minder gewoon niet gaan."

De DCA notering baalprijs uien blijft grotendeels onveranderd ten opzichte van vorige week. De meeste sorteerders melden wel dat de gemiddelde prijs stukje bij beetje naar boven kruipt. Voor de mooie partijen met voldoende grove uien gaat de prijs gemiddeld richting de €36 per 100 kilo. Alleen de afzet van drielingen gaat bij verschillende exporteurs wat moeizamer. "Als je zorgt dat er voldoende uien tussen zitten die dicht tegen de 50 mm aanzitten, lukt het goed om ze tegen een fatsoenlijke prijs kwijt te raken", volgens een sorteerder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden