Shutterstock

Analyse Uien

Telers beleven de markt op hun eigen manier

16 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het is moeilijk hoogte te krijgen van de uienmarkt. De stemming zit er goed in. Alleen de handel op de boer is af en toe lastig te volgen. Met het vertrouwen onder de telers zit het wel snor, maar er zijn wel grote verschillen hoe de boeren daar mee omgaan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in uien loopt vlotjes door. De regen in het zuidwesten zet wel een beetje een rem op de aanvoer af land maar de meeste sorteerders hebben voldoende voorraad om even door te kunnen gaan. Dat komt ook omdat het in de afzet wat rustiger is, zeker vergeleken met vorig jaar. Dat was dan ook wel een extreem seizoen met een combinatie van een groot areaal, hoge opbrengsten en sorteerders die volle bak draaiden om zo veel mogelijk uien weg te stampen in de periode dat Afrika vol aan de markt was. Dit seizoen is het areaal kleiner, zo rond het meerjarig gemiddelde. De opbrengsten liggen naar alle waarschijnlijkheid zo rond het meerjarige gemiddelde. Mede daardoor is de markt schoon. Tegelijkertijd is Afrika vragend, zij het door de hoge prijs wel op een meer bescheiden schaal. Dat de af land periode door de regen nog wat gerekt wordt, is volgens de meeste handelaren alleen maar gunstig.

Perceptie
Met de stemming van zowel de telers als sorteerders en handelaren zit het sowieso wel goed. Wat dan weer wel opvalt is hoe verschillend boeren handelen op de huidige markt. De ene teler wil perse €30 voor de af land uien en wacht geduldig af tot er iemand hapt. De ander heeft om optimaal gebruik te maken van het goede weer de uien een paar weken geleden tijdelijk in de aardappelcel gereden. Dit in de hoop dat de prijs nog wat op zou lopen en moet er met de aardappeloogst voor de deur nu snel vanaf. Daar zitten boeren tussen die zeggen 'gegokt en misgegokt'. Toch blijft er nog best wat over als je nu €27 of €28 uit de schuur krijgt.

De DCA notering baalprijs uien laat deze week geen grote wijzigingen zien. De bovenkant van de notering voor de supers is gestegen naar €37 per 100 kilo. Daar staat dan weer tegenover dat de onderkant van de notering van de drielingen €1 is gezakt naar €31 per 100 kilo. Alle sorteringen door elkaar genomen zit de baalprijs tegen de €36 per 100 kilo aan.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden