Eigen foto

Nieuws Uien

Poolse uienprijs niet eerder zo hoog

20 September 2022 - Niels van der Boom

Niet eerder werd zoveel geld betaald voor uien in Polen. In de af land periode staat de teelt normaal flink onder druk maar niet dit seizoen. Een tegenvallende oogst en goede export zorgen ervoor dat de sector een flinke opleving doormaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Half september ligt het prijsniveau voor gesorteerde en verpakte uien op €34 tot €42 per 100 kilo. Niet eerder in de laatste 20 jaar werd in deze periode van het seizoen zoveel voor uien betaald. In seizoen 2018-2019 – toen de prijs het hoogste niveau ooit bereikte – kwam de opleving pas begin oktober op gang.

Uienoogst pakt kleiner uit
Het centraal statistiekbureau GUS raamt de uienoogst in Polen op 650.000 ton dit jaar, tegenover 618.000 ton vorig jaar. Die peiling werd aan het begin van de zomer gedaan. De combinatie van droogte en hitte gevolgd door lokaal zware neerslag zorgt ervoor dat dit cijfer uiteindelijk zeker lager uit gaat pakken.

Twee factoren steunen de huidige marktbeweging. Om te beginnen is dat de goede vraag naar uien in Polen zelf en een goede export. Oekraïne kent een zeer kleine oogst en klopt daarom bij het buurland aan voor uien. Ook Moldavië is een goede exportpartner voor de Polen. Met een Oekraïense uienprijs van boven de €60 per 100 kilo zit er dus nog wel wat rek in de uienmarkt.

Nederlandse uien goed aan de prijs
De andere factor is het gebrek van uien uit Nederland en Duitsland. Door het droge weer vallen de opbrengsten in deze landen ook tegen waardoor er merkbaar minder beschikbaar is voor uitvoer naar Polen. Voor Nederlandse industrie-uien wordt €21 tot €23 in Polen betaald. De zeer hoge transportkosten zijn een extra hindernis voor de import van uien. Overigens heeft ook de aardappelimport hiermee te kampen.

De invoer vanuit Nederland heeft in de eerste helft van 2022 zeer goed gelopen. Volgens officiële Poolse cijfers is in de eerste 6 maanden 136.700 ton Nederlandse uien geïmporteerd. Een seizoen eerder was dat nog 80.100 ton, een stijging van 70,7% dit jaar. Duitsland staat met 19.600 ton uien op een tweede plek en Spanje met 9.520 ton op plaats drie.

Prijs blijft hoog
Insiders verwachten dat de uienprijs in Polen verder blijft stijgen als gevolg van te weinig goede uien. Daarmee kan een herhaling van seizoen 2018-2019 plaatsvinden, waarbij de prijzen het gehele seizoen ongekend hoog blijven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden